Gradonačelnik Gvozdenović: U 2018. godini urađeno 50 km puteva na teritoriji grada Valjeva

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović obišao je danas radove na asfaltiranju deonice puta Mandići-Rakići, u prigradskom naselju Sedlari. Asfaltiranje ove deonice obavljeno je u dužini od 700 metara za šta je utrošeno 1,5 milina dinara.

Osvrćući se na asfaltiranje uzbrdice do kuće u kojoj živi osova sa invaliditetom, gradonačelnik je rekao da Grad nastoji da i u ovakvim situacijama izađe u susret te da svojim sugrađanima olakša, naročito onima koji dolaze iz socijalno ranjivih kategorija.

„Život vam nameće probleme, koje morate rešavati na licu mesta, ne može se sve planirati. Trudimo se da gde god je moguće, rešimo takve stvari“, rekao je gradonačelnik na početku obilaska asfaltirane deonice puta u Sedlarima.

sedlari 1

Ovo je bila prilika i da gradonačelnik informiše javnost da je poslednjih nekoliko nedelja urađeno dosta ulica u gradu, bilo da je u pitanju rekonstrukcija, ili asfaltiranje. Urađene su ulice Prve brazde, Daničićeva, Palih boraca, deo Knez Mihailove, Sinđelićeve, Milivoja Radosavljevića, dok se ulazna strana Duplih traka u dužini od 600 metara upravo radi.

„Deo Ulice Vlade Zečevića je nedavno asfaltiran, a taj deo grada i ova ulica 40 godina nije rađen na pravi način, uz trotoare i ivičnjake, što je sad urađeno. Završen je i krak Ulice Jakova Nenadovića. Sve ukupno, urađeno je ulica u dužini 2.336 metara, vrednosti 22,5 miliona dinara sa PDV-om. Dosta smo radili ove godine. Radimo i rekonstrukciju vodovodne mreže. U Ulici 25. juna u Novom naselju se menjaju azbestne cevi. U razgovoru sa Zoranom Trifunovićem, načelnikom Odeljenja za infrastrukturu, dobio sam podatak da smo ukupno, zajedno sa državom Srbijom, odnosno sa JP „Putevi Srbije“ uradili oko 50 km puteva na teritoriji grada Valjeva, samo u ovoj godini. Ovo preduzeće je radilo u Zabrdici, zatim put preko Bogdanovića brda, sanaciju dva klizišta u Klincima i Paunama. Zaista smo ove godine, a naročito poslednjih par meseci, imali intenzivnu aktivnost i trudićemo se da u još žešćem tempu nastavimo i iduće godine“, rekao je gradonačelnik, koji je ponovio da je cilj ove gradske vlasti da ravnomerno radi i u seoskom i u gradskom području.

sedlari 2

„Veliki broj seoskih puteva je presut, imali smo elementarne nepogode u julu mesecu sa nezapamćenim kišama. Pohvalio bih načelnika Trifunovića i njegove saradnike na intenzivnoj građevinskoj aktivnosti ove godine. Preko 80% sredstava koje smo predvideli za javne nabavke u ove namene su utrošeni i prilično sam zadovoljan. Naravno, uvek može bolje, ali ovu sezonu ocenjujem vrlo dobrom četvorkom“, ocenio je gradonačelnik Valjeva dosadašnju građevinsku sezonu u Valjevu.

„Raspisan je tender za projekat rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića, koja je jedna od najvažnijih ulica u gradu i sigurno ćemo iduće godine raditi temeljnu rekonstrukciju ove ulice u kojoj se nalaze mnoge značajne institucije. Raspisan je tender za izradu Ulice Mirka Obradovića, koja je važna ulica. Raspisan je tender za izradu ulice kroz Industrijsku zonu. Očekuje nas puno posla i siguran sam da će sledeća godina biti godina sa intenzivnim aktivnostima, bar što se tiče putne infrastrukture i svega onoga što se tiče infrastrukture u Valjevu. Sama zamena vodovodne mreže u Novom naselju i Poparama je izuzetno važna, jer je cilj da se smanje gubici vode u vodovodnoj mreži. Već se vode razgovori i na tu temu“, zaključio je dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva, prilikom obilaska asfaltiranog puta u Sedlarima.

sedlari 3

rekonstrukcija 1

PUT U SLOVENIJU I NEMAČKU

Gradonačelnik se osvrnuo i na nedavne razgovore koje je vodio u Sloveniji i Nemačkoj.

„U Sloveniji smo nedavno razgovarali sa ljudima koji bi trebalo da nam pomognu oko rešavanja problema oko Fabrike za prečišćavanje vode ispod brane Stubo-Rovni. Ta fabrika je izuzetno skupa, anahrona i nije u skladu sa ovim vremenom, u kome živimo. Pokušaćemo da rešimo taj problem, tako što ćemo promeniti tehnologiju, preći ćemo na ultrafiltraciju. Da bi postojeća fabrika radila, potrebno je 15 do 20 zaposlenih i to sa vrlo specifičnim zanimanjima, od onih sa srednjom školom hemijskih tehničara, biotehničara, do onih sa fakultetom, koji bi trebali da imaju određene reference da rade u takvoj fabrici. Sa svim troškovima struje, hemikalija, platama, godišnje bi nam trebalo oko 50 miliona dinara. Ova varijanta sa ultrafiltracijom bi iznosila nešto manje sa svim dodatnim sadržajima, pumpama itd. To bi bila investicija koja bi se isplatila za godinu dana. Šta će biti sa postojećom fabrikom, zaista neću da komentarišem, ali moramo imati plan da smanjimo troškove. Još uvek je na snazi i Uredba Vlade o zabrani zapošljavanja, tako da je projekat sa starom fabrikom vode, koja je već napravljena, u ovom trenutku neizvodljiv. Moramo biti brzi, operativni i pragmatični da rešimo problem sa vodosnabdevanjem u podbranskim selima i olakšamo život meštanima ovih sela, koji se opravdano bune.

U Nemačkoj sam sa svojim školskim drugom Vladom Stefanovićem, koji je izuzetno pozicioniran u Frankfurtu i radi na jednom vrlo odgovornom poslu, razgovarao sa predstavnicima nemačkih osiguravajućih kuća. Oni su izrazili veliko interesovanje za tzv. zdravstveni turizam, jer su ljudi spremni da ulažu u banje. Ja sam ih ubedio da su Divčibare izuzetno dobra lokacija, jer je to vazdušna banja, koja je unikat u Srbiji i zbog nadmorske visine, zbog povoljnog geografskog položaja i blizine Beograda, ali i zbog ruže vetrova koja tamo duva. Nigde u Srbiji nemate takvu vazdušnu banju. Doneo sam im jednu publiakciju o Valjevu, na osnovu koje smo pričali o investicijama u naš grad. Već su informisani da nemački investitor treba da dođe u Industrijsku zonu i da se sve ovo radi u saradnji sa srpskom Vladom. Ono što je njih najviše interesovalo je zdravstveni turizam i za Novu godinu, kada budu došli u Valjevo, uveriće se kako i na koji način se to može pokrenuti na Divčibarama“, ispričao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović svrhu i rezultat svog nedavnog boravka u Sloveniji i Nemačkoj.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *