Jelena Kalat: Pronađeno rešenje za višedecenijski problem gradske deponije

Procenjuje se da svaki stanovnik Srbije iza sebe ostavlja u proseku oko jedan kilogram otpada dnevno. Sa boljim sistemom upravljanja otpadom i primarnom selekcijom istog, ta količina bi mogla da se smanji i da se koristi za dobijanje dragocenih prirodnih resursa. Tako bi se životna sredina rasteretila i ujedno sticao profit.

Ministarstvo poljoprivrede kroz program PEID o razvoju investicija u oblasti zaštite životne sredine, koji finansira Razvojna agencija Švedske, podržava izgradnju Regionalne deponije u Kaleniću . Radi se o projektu dragocenom za svih šest opština Kolubarskog okruga, Vladimirce i Koceljevu iz Mačvanskog okruga, te Barajevo, Lazarevac i Obrenovac sa područja Beograda.

Zahvaljujući lokalnoj samoupravi na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem aktivnosti Valjeva su išle u pravcu priprema za transport na Regionalnu deponiju “Kalenić” izgradnjom Reciklažnog centra i transfer stanice sa potrebnom opremom ( abrol kamion sa prikolicom i četiri abrol kontejnera ). Oba objekta su završena tako da je Valjevo već spremno za transport komunalnog otpada , rekla je za KOLUBARSKI.INFO Jelena Kalat direktorka JKP Vidrak,Valjevo.

JKP “Vidrak” Valjevo kao operater upravlja gradskom deponijom od njenog otvaranja. Moram da napomenem da gradska deponija ima privremenu upotrebnu dozvolu , a na sadašnjoj lokaciji se odlaže komunalni otpad 27 godina unazad na površini od 8 hektara. Deponija na ovom mestu je od 1990.godine. Poslednji put je proširena 2008.godine kada je rađena sanacija koja je predvidela i produžetak rada do otvaranja Regionalne deponije “Kalenić”.
Trenutne aktivnosti JKP Vidrak su na kompletiranju linije na separaciji otpada u reciklažnom centru i planiranje primarne selekcije na mestu nastanka u domaćinstvima i ustanovama.
Za razliku od sadašnje deponije, u novom reciklažnom centru smeće bi se razdvajalo za reciklažu, a ostatak bi se odlagao na regionalnu deponiju, bez zagađivanja životne sredine. Ovde je pre svega reč o otpadu iz domaćinstava, sa javnih površina .
Cilj je, da otpad “postane resurs” i da prestane njegovo deponovanje, odnosno, da ono bude minimalno.
Na postojećoj deponiji je ostalo vrlo malo kapaciteta i sve je teže raditi zbog rasta deponije u visinu kao i zbog prilaza deponiji. Saobraćajnica na samoj deponiji je sve strmija zbog pomenutog rasta deponije u visinu,a taj problem će biti izraženiji u zimskom periodu zbog padavina.

Grad Valjevo trenutno ima problem zbog popunjenih kapaciteta postojeće deponije tako da ćemo biti prinuđeni da do puštanja u rad Regionalne deponije „Kalenić“ pronađemo drugo rešenje odlaganja komunalnog otpada. U saradnji sa Gradom Valjevom JKP „Vidrak“ je počeo preliminarne dogovore sa JKP „Obrenovac“ vezano za odvoženje komunalnog otpada na njihovu deponiju kao prelazno rešenje do puštanja u rad Regionalne deponije Kalenić.

JKP Vidrak uz podršku Grada Valjeva nastojaće da u toku naredne godine reši problem gradske deponije, naglasila je Jelena Kalat.

1 Komentar

  1. Znamo se
    November 23, 2018 - 8:22 am

    Odakle ova žena na ovoj poziciji? Stručna, specijalizovana, dugogodišnje radno iskustvo na sličnim poslovima?

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *