Valjevka uhapšena zbog sumnje da je falsifikovala svedočanstva i diplome srednjih škola

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu uhapsili su J.M. (1983), osumnjičenu da je u prethodnih godinu dana za potrebe više lica sačinjavala falsifikovana svedočanstva i diplome srednjih škola, vize, dozvole, lična dokumenta i uverenja.

Policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija osumnjičene pronašla i oduzela opremu za pravljenje diploma, 1.000 evra, kao i 82 blanko obrazaca diploma, svedočanstva, izvoda iz matične knjige venčanih, umrlih i rođenih, uverenja o položenom završnom ispitu.

Kod osumnjičene u stanu pronađena su i 22 obrasca viza i isprava stranih država, falsifikovano svedočanstvo i diplomu srednje Mašinsko saobraćajne škole u Nišu, štambilj „Skupštine opštine Podgorica“ i jedan plastični otisak pečata sa natpisom „Sekretarijat za Upravu“.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo falsifikovanje isprave osumnjičena je uz krivičnu prijavu privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su dve osobe osumnjičene da su utajile porez i na taj način oštetile budžet Republike Srbije za više od pet miliona dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave uhapšeni su ovlašćeno lice preduzeća „Soko interprodukt“ doo M.S. (1957) i odgovorno lice tog preduzeća V.M. (1992), dok je za još jednom osobom raspisana potraga.

Osumnjičeni se terete da su od aprila 2016. do avgusta 2017. godine, u nameri izbegavanja plaćanja poreza na dodatu vrednost u poslovnim knjigama preduzeća „Soko interprodukt“ lažno prikazali poslovni odnos sa dve firme i sačinili lažne fiktivne račune o nabavci robe od tih preduzeća u vrednosti od oko 31,5 miliona dinara, a da stvarne isporuke robe nije bilo.

Ti fiktivni računi su, kako se sumnja, kasnije iskorišćeni u PDV prijavama, preduzeća „Soko interprodukt“ kao prethodni porez sa pravom na odbitak od 5.254.220 dinara.

Na taj način preduzeće „Soko interprodukt“, steklo je pravo na povraćaj PDV-a od 5.254.220 dinara, što su osumnjičeni iskoristili kao poreski kredit kako bi naredne obaveze plaćali iz tih sredstava.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu.

 

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *