U Modernoj galeriji otvorena izložba “Svet prašine”

Figurativnom i imaginarnom u srpskom slikarstvu prošlog i ovog veka posvećena je izložba “Svet prašine” u Modernoj galeriji Ljube Popovića u Valjevu. Iz kolekcije porodice Perić izloženo je 120 dela četrdeset umetnika.

Kolekcija “Svet prašine” praktično predstavlja 65 godina istorije srpskog slikarstva. Među autorima su začetnici Medijale Leonid Šejka, Olja Ivanjicki, Dado Đurić, Ljuba Popović, ali i najmlađi umetnici Kristina Pirković, Andrej Konopek i Damnjan Kovačević.

Ovom izložbom, valjevska Moderna galerija na jedinstven način otvara vrata čudesnog sveta fantastike.

“Ovde je prikazano slikarstvo i umetnost fantastike kao neki pregled druge polovine 20. i početka 21. veka”, ističe istoričarka umetnosti Marija Đurić. “Zanimljivo je da je nit koja spaja celu ovu izložbu i uopšte kolekciju i umetnost upravo to figurativno i imaginarno koje se nalazi i u naslovu izložbe.”

Beograđanin Miloljub Perić drugovao je sa umetnicima starije generacije i tako je formirao ovu kolekciju. Njegov sin Ivan, uvećao je zbirku kapitalnim delima mlađih slikara.

“I ova izložba pokazuje da saradnja Moderne galerije i velikih kolekcionara, u ovom slučaju porodice Perić, sa kojom Moderna galerija sarađuje skoro trideset godina, izaziva veliko interesovanje ljubitelja umetnosti”, kaže mr Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije i dodaje da je ovo jedinstvena prilika da se na jednom mestu vidi zbirka fantastike u malom.

Želja Ljube Popovića bila je da se u Valjevu otvori Muzej fantastike. Ova izložba istovremeno je i proba za svojevrstan omaž tom slikarskom pravcu.

Izvor: RTS

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *