Grad Valjevo je opremio i finasira Ustanovu za dnevni boravak osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju

Grad Valjevo je opremio i finasira Ustanovu za dnevni boravak osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju. Ustanova radi već devet godina, ima sve potrebne stručnjake: tri defektologa, psihologa, pedijatra, logopeda, fizioterapeuta, dve medicinske sestre. Grad plaća i mini bus koji do objekta u Goriću svakodnevno prevozi 16 korisnika, od ukupno 29. Dnevnim boravkom upravlja nevladina organizacija “Naši snovi”, čiji je direktor Suzana Momčilović.

“Naš dnevni boravak je veoma važan za porodice i za naše korisnike. U stalnoj brizi za svog člana, koji ima specifične potrebe, dogodi se i tzv. “sindrom sagorevanja” kod roditelja koji ne mogu da se nose s tim problemom. Tada nastaju konflikti u porodici, razvodi brakova i mnoge druge posledice. Kada mi oslobodimo porodice brige o njihovom članu u delu radnog dana, kada on to vreme provede u bezbednom prostoru, uz stručan nadzor i rad sa ljudima koji su za to školovani, to menja situaciju u njihovoj kući.

Mi Grad koštamo 10 miliona na godišnjem nivou, dakle naši koriosnici ne plaćaju lično usluge dnevnog boravka.

“Naši snovi” su nevladina organizacija koja konkuriše za sredstva kod Grada putem javnih nabavki i ugovor obnavljamo svake godine”, kaže direktorica Momčilović.

Objekat za dnevni boravak ima oko 200 m. kvadratnih, lepo dvorište u kojima zapoasleni, kojih je 11, sa korisnicima pomalo uzgajaju lekovito i začinsko bilje.

Pitamo direktoricu Momčilović da li se i kako vide rezulatati boravka ovih osoba u Ustanovi?

“Kod naših korisnika, posebno dece, drastično se vidi bolje snalaženje, osamostaljivanje i obavljanje nekih svakodnevnih radnji. Oni se osposobljavaju da mogu samostalno da se brinu o sebi. Provode vreme u društvu svojih vršnjaka, nisu stalno u istom prostoru. Sam dolazak do boravka, kao i korišćenje prevoza, utiče na njihovo stanje. Generalno svi su napredovali u odnosu na njihovo ranije stanje, i to se vidi”.

Izvesno vreme već Ustanova pruža i uslugu Predah u roditeljstvu. Da li su roditelji prihvatili ovu uslugu?

“Jesu. Ta usluga podrazumeva dnevni, urgentni i vikend smeštaj naših korisnika.  Mi ih prihvatamo na noćenje  za navedeni period , ako su roditelji, ili jedno od njih, u bolnici ili su otišli na kraći put i slično. Da ostanu da prenoće  u dnevnom boravku za sada može šest naših korisnika, jer toliko imamo kreveta”.

Usluge dnevnog boravka za sada mogu da koriste osobe sa invaliditem i smetnjama u razvoju od 14 do 42 godine. Korisnici imaju uslove da u budu u grupama u skladu sa svojim godinama  Oni dolaze iz Valjeva, ali iz okolnih sela.

Na pitanje o sardnji sa gradskim rukovodstvom direktorica Momčilović kaše: “Razumemo se i sarađujemo”.

Ona još kaže da je u Srbiji poslednjih godina, nažalost, prisutan trend gašenja dnevnih boravaka, jer su umnogome smanjena donatorska sredstva Evropske unije. U Valjevu dnevni boravak opstaje i radi na zavidnom nivou.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *