Policija u dobrovoljnoj akciji davanja krvi

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Policijske uprave u Vranju je povodom 12 godina svog postojanja organizovalo u ponedeljak akciju dobrovoljnog davanja krvi u kojoj su učestvovali i članovi udruženja iz Valjeva, Jagodine, Republike Srpske i Crne Gore.

Komandir policijske ispostave u Vladičinom Hanu Saša Stamenković, kaže da od današnje akcije očekuje od 120 do 150 jedinica krvi.

U odnosu na vreme kada smo nastali, što se tiče akcija, sada smo mnogo iskusniji i pametniji i lakše nam je da ih organizujemo. Ali, kada su u pitanju davaoci krvi, ranije ih je bilo u većem broju, jer je sve bilo uređeno drugačije, slobodni dani su mogli da se koriste na drugačiji način, a sada je malo otežavajuće jer se koriste odmah“, kaže Stamenković i dodaje da je bilo mnogo akcija tokom svih ovih godina u kojima je prikupljeno više od 11.000 jedinca krvi.

Član Društva dobrovoljnih davalaca krvi „Radoje Pima“ iz Budve, Rajko Kuzman, ističe da je njihov dolazak u Vranje postao tradicija.

Gosti smo od kada je formirano odeljenje, a prošle godine smo ovekovečili našu iskrenu i dugogodišnju saradnju i prijateljstvo kada su se naša udruženja pobratimila. Mi brojimo oko 500 članova i jedno smo od najvećih udruženja u Crnoj Gori“, ističe Kuzman.

Do sada je 51 put dao krv.

Dobro je kada je čovek svestan koliko je krv potrebna drugoj osobi i koliko je bitno da krv čeka pacijenta, a ne obrnuto. Danas je došlo nas devetoro, a sa nama su i dve devojke koje će ovde prvi put da daju krv“, napominje Kuzman.

Predsednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi iz Istočnog Sarajeva, Stojan Šljuka, kaže da je prvi put ovim povodom u Vranju čime se nada se da će se nastaviti uzajamna saradnja sa Vranjancima.

Jedini motiv što smo danas ovde je, pre svega, humanost i jedna unutrašnja ljudska potreba da se pomogne svakom čoveku kome treba krv. Ja sam već 45 godina davalac krvi. Dati krv nekome i spasiti mu život je najhumaniji čin koji jedan čovek može dati drugom čoveku, sve ostalo je na drugom nivou“, ističe Šljuka i dodaje da je njegovo udruženje počelo da se formira u ratnim dešavanjima 1992-1995. godine u Bosni i Hercegovini i sada ima oko 1.500 registrovanih članova.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *