Gojković: Uskoro opremanje Gerontološkog centra

Ministarstvo za rad boračka i socijalna pitanja raspisalo je javnu nabavku za opremanje Gerontološkog centra u Valjevu. Opremanje objekta očekuje i Grad Valjevo koje treba da raspiše nabavku za opremanje prostora za dve nove socijalne usluge koje će postojati u okviru Gerontološkog centra. “Ovo je veliki projekat i polako ga privodimo kraju. Kao grad finansiraćemo dve nove usluge u njemu”, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

U martu mesecu završeni su radovi na rekonstrukciji Gerontološkog centra čija je izgradnja započeta još 2009. godine. Novi radovi koji su podrazumevali rekonstrukciju već izgradjenog dela objekta obuhvatili su i dogradnju aneksa objekta. Kapacitet objekta je 113 korisnika.

“Nadležnost nad objektom će prvenstveno imati Centar za socijalni rad kod koga će potencijalni korisnici i podnositi zahteve. Objekat je bio u zaista lošem stanju, godine su učinile svoje pa je bilo neophoodno mnoge stvari iznova uraditi. Stolarija je bila izlupana, voda je ulazila u jednom delu, da ne nabrajam šta je sve zatečeno. Ali ono što je najvažnije jeste da smo stigli do opremanja”, kaže gradonačelnik Gojković.

Na portalu javnih nabavki, sada su  raspisani  tenderi za nabavku: nameštaja, opreme za vešeraj, opreme i nameštaja za kuhinju, računarske opreme, posteljina, medicinske opreme. S obzirom da će se u Gerontološkom centru pružati i dve nove socijalne usluge prihvatilište za beskućnike koje će imati 30 mesta  i 20 mesta za jednodnevni smeštaj starih lica u vidu dnevnog boravka, koje je organizovao Grad Valjevo za očekivati je da u narednim danima i grad raspiše svoju javnu nabavku kojom će opremiti prostorije za pomenute usluge.

“Očekujem da uskoro i mi raspišemo našu javnu nabavku i potom opremimo deo koji mi finansiramo. Dve nove usluge, jednodnevni smeštaj za stara lica i prihvatilište za beskućnike. Očekujemo veliko interesovanje potencijalnih korisnika, a nadam se da će prioritet imati ljudi iz našeg grada i okoline”, najavljuje Gojković.

Prijemu prvih korisnika i zvaničnom početku rada prethodiće i zapošljavanje neophodnih radnika, a dosadašnje informacije govore da će u Centru biti zaposleno od 40 do 50 radnika.

“Znam da kada smo najavili radove na ovom objektu bilo mnogo skeptičnih i ja to razumem jer objekat je stajao neiskorišćen godinama, ulaganja u njega gotovo da nisu postojala, propadao je što je bila velika šteta, ali rekao bih i neodgovornost prema Vladi Japana koja je dala prva sredstva za gradnju. Mi smo obećali  da će objekat biti stavljen u funkciju, Vlada Srbije nas je u tome podržala i nikad nismo bili bliži početku rada nego sada.  Gerontološki centar je samo jedna od investiicija koju smo najavili i evo realizovali”, kaže Gojković.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *