Minut ćutanja u valjevskim školama – Moramo da se pogledamo u oči

Nakon jučerašnjeg tragičnog dogadjaja u beogradskoj školi u kom su osam učenika i radnik obezbedjenja smrtno stradali, nastava u valjevskim školama, danas će se odvijati normalno izuzev Medicinske škole u kojoj će neki časovi biti održani, a neki ne. Škole najavljuju da će časovi početi minutom ćutanja.

Sindikati u prosveti u toku jučerašnjeg dana oglasili su se različitim saopštenjima, a Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je saopštio da danas neće biti nastave u školama čiji su prosvetni radnici članovi njihovog sindikata što je slučaj sa  50 zaposlenih u valjevskoj Medicinskoj školi.

“U pitanju su članovi tog sindikata i njihova je odluka da ne održe časove. U kolektivu je 89 radnika i preostali su se izjasnili da će održati časove. Nastavu ćemo početi minutom ćutanja i na časovima koji budu održani kolege će razgovarati sa decom jer ne možemo zatvarati oči pred ovim dogadjajem”, kaže direktorka Medicinske škole Ana Ilić.

Ostale škole danas će imati nastavu, a časovi će početi takodje minutom ćutanja. U školama se najavljuju razgovori sa decom.

Dragan Timotić direktor Ekonomske škole u Valjevu kaže da sigurno ne postoji osoba u Srbiji koja nije zgrožena i potresena tragedijom u beogradskoj školi.

“U školi ćemo održati časove sa temom bezbednosti, nasilja. Moramo deci pružiti podršku sada više nego ikad. Moramo dati sve od sebe da se deca osećaju u školama bezbedno. Mi održavamo inače takve časove i deci smo kako oni kažu “dosadni”, ali moramo biti dosadni pogotovo sada kada su mnoge vrednosti poremećene, u ovom vremenu kada se u školama oseća dosta naboja”, kaže Timotić.

On navodi da u sve moraju biti i jesu uključeni roditelji, ali da često brojni roditelji nemaju vremena za školu. “Dešava se da šaljemo poštom pozive roditeljima oni ne reaguju, da ih zovemo telefonom, oni ne dodju. Mi u školi imamo Dan otvorenih vrata i dogovor je i praksa da jednom mesečno po jedan roditelj iz svakog odeljenja prisustvuje nastavi. Isprva su dolazili, na žalost u martu nijedan roditelj nije došao. Ovo su problemi koje ne može sama škola da rešava, neophodno je da roditelji budu uključeni”, kaže direktor Ekonomske škole .

Timotić navodi da je neophodno veće uključivanje stručnih timova, psihologa, pedagoga, specijalnih savetnika te i da to treba da postane praksa u svakoj školi.

“Moram da sednemo i da se pogledamo u oči, odrasli izmedju sebe, ali i sa decom. Ovo je srednja škola i često se misli da se nemili dogadjaji češće dešavaju u srednjim školama. Na žalost tragičan dogadjaj nas je demantovao. To nam je samo pokazalo da nema razlike. Moramo dakle još ranije da krenemo sa razgovorima sa decom, od najranijih dana, da kroz te razgovore naučimo decu da nam se obraćaju, da ne postoje “gluposti” kako oni kažu, sve je važno. Na žalost kada pitamo učenike koliko vremena provedu sa roditeljima u razgovoru, svakodnevno, kažu nam petnaest minuta ili pola sata. Ta deca provode dosta vremena u školi i mi moramo imati ne samo obrazovnu već i vaspitnu ulogu. Nije bitno šta kaže zakon jesmo li zaduženi za vaspitanje ili nismo. Kad provodimo dane i godine sa decom, ja bih rekao jesmo, to je naš zadatak podjednako”, objašnjava Timotić koji najavljuje vanredan roditeljski sastanak u školi za naredni period.

“Svi smo krivi za ovo što se dogodilo, moramo da priznamo krivicu”, zaključio je Timotić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *