Petković: Za Kurtija dijalog Beograda i Prištine ne postoji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je sinoć da su svi mogli još jednom da vide pravo lice premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija kad je reč o normalizaciji između Beograda i Prištine, ocenivši da za Kurtija tako nešto ne postoji.

Jedino gde je Aljbin Kurti u pravu to je kada kaže da dijalog nije njegov ni prvi, ni drugi prioritet, jer je njemu prioritet izazivanje tenzija, kriza i eksalacija situacije, ne samo na severu Kosova i Metohije, već i na području čitavog Zapadnog Balkana.

Čitavom svetu je kristalno jasno da umesto razgovora za rešavanje svih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, Kurti želi sukobe i nemire, jer to je njegova jedina politika.

To je nesumnjivo njegov prvi prioritet, dok se visoko na listi njegovih prioriteta nalazi maltretiranje i obespravljivanje Srba, ukidanje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava, kao i brutalno kršenje svih sporazuma i dogovora postignutih u Briselu.

U to svakako spada i odbijanje da posle 10 godina formira Zajednicu srpskih opština kojom se garantuju kolektivna prava Srba na Kosovu i Metohiji, dok istovremeno posvećeno krši sve ostale dogovore postignute pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Nije Briselski sporazum švedski sto sa koga Kurti može da uzme šta mu odgovara, već je neophodno da potpisane sporazume mora da poštuju, a sam temelj Briselskog sporazuma je upravo Zajednica srpskih opština. Na to se Priština obavezala i tokom poslednje runde pregovora u Briselu, prihvatajući da svi prethodni sporazumi moraju da budu implementirani.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *