U Lajkovcu smanjena cena vode posle 11 godina

Na juče održanoj 13. sednici SO Lajkovac odbornici su, na predlog Javnog preduzeća „Gradska čistoća“,  doneli odluku da se smanji cena vode svim krajnjim korisnicima za 10 dinara po kubiku. Na taj način je ispunjeno obećanje koje je građanima dao predsednik opštine Andrija Živković krajem prošle godine, na poslednjem skupštinskom zasedanju.

 

Ovo je veoma lepa vest za građane Lajkovca, koji iz objektivnih razloga plaćaju izuzetno visoku cenu vode za piće, koja datira iz 2011. godine. Cena za građane nakon sniženja iznosi 103,90 dinara po kubiku bez PDV-a, za potrošnju do 40 kubnih metara (sa PDV-om 114,29). Do sniženja cene došlo je zahvaljujući smanjenju gubitaka na mreži koje je lajkovačko komunalno preduzeće postiglo preciznijem lociranjem i bržim rešavanjem kvarova, zamenom i baždarenjem vodomera krajnjim korisnicima, kao i prebacivanjem više resursa u vodovodnu službu.

U periodu od 2019. do 2021. godine lajkovačko JP „Gradska čistoća“, koje brine o vodovodnoj mreži, smanjivalo je gubitke vode tako da je u 2021. od JPKP Lazarevac bilo kupljeno 600.000 kubika manje nego pre dve godine! Naime, pogonom za preradu vode u Nepričavi, na teritoriji opštine Lajkovac, od osnivanja upravlja lazarevačko komunalno preduzeće.

 

Istovremeno je količina isporučene vode građanima Lajkovca uglavnom bila ista, da bi u 2021. bila i povećana. U novcu godišnji gubici su sa 70 miliona smanjeni na 30 miliona dinara. Zahvaljujući ovakvim rezultatima rukovodstvo Opštine i Skupština opštine doneli su odluku da se rasterete računi građana i pravnih lica.

 

Cena vode je i dalje jedna od najvećih u Srbiji, problema u isporuci vode ima, ali je situacija dosta bolja nego pre. Vode nema dovoljno za Lajkovac i Lazarevac, što će se u narednom periodu premostiti novim bunarima u obe opštine. Međutim, opština Lajkovac krajnje rešenje vidi u priključenju na sistem Stubo-Rovni, za šta se intenzivno priprema.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *