Preventivni stomatološki pregledi trudnica

 

Dom zdravlja Valjevo je započeo realizaciju nove preventivne akciju: u okviru redovnih patronažnih poseta trudnicama sprovode se i preventivni stomatološki pregledi, kao i individualni zdravstveno-vaspitni rad, na gradskom i seoskom području. Osim toga, stomatolog će ubuduće redovno biti deo tima Škole za trudnice i roditeljstvo.

Prve posete su realizovane na seoskom brdskom području (Sušica, Strmna Gora i Lelić). Patronažna služba najavljuje posete, ali se trudnice mogu i same prijaviti na telefon Patronaže 064 8321 9992 ili u prizemlju zgrade Stomatološke službe. Kućnim posetama ostvaruje se  prvi kontakt sa stomatologom i dobiju saveti, a za ostale usluge potrebno je dogovoriti se sa lekarom.

Cilj preventivne akcije je zdravstveno-vaspitni rad sa sadašnjim i budućim mamama i davanje saveta za blagovremeno očuvanje zdravlja usta i zuba, imajući u vidu njihovo specifično stanje i činjenicu da je oralno zdravlje deo opšteg zdravlja.

Osim toga, Stomatološka služba poziva majke koje imaju dete do godinu dana da dođu na pregled u zgradu Stomatologije. Stomatološke preventivne i kurativne usluge za trudnice i porodilje (do godinu dana deteta) predstavljaju zakonsku obavezu za ustanovu, propisanu od strane Ministarstva zdravlja. Sve usluge kao što su popravke, skidanje kamenca, vađenje zuba i slično besplatne su za ovu kategoriju pacijenata, osim protetike.

Inače, u poslednje dve-tri godine zdravstveno stanje zuba svih pacijenata lošije je nego u prethodnom periodu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *