Odbornici izglasali smenu zajedničkog pravobranioca Darka Kostića

 

Na osmoj sednici Skupštine opštine Lajkovac, koja je sadržala svega dve tačke dnevnog reda, potvrđen je mandat novom odborniku Dragani Antonijević iz Lajkovca, sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“. Na prethodnoj sednici, konstatovana je ostavka odbornice Biljane Žujović, iz odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, koju je dala iz ličnih razloga, pa je pa je zbog toga danas potvrđen mandat novom odborniku.

Skupština opštine Lajkovac usvojila je i Predlog Rešenja o razrešenju pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina. Ovu tačku je obrazložio predsednik opštine Andrija Živković:

-Iskazujemo nezadovoljstvo radom pravobranioca Darka Kostića i iznosimo primedbe na način njegovog rada i postupanju prema predmetima, rešenjima i žalbama. Njegovim radnjama se u velikoj meri usporava rad lokalnih samouprava. Opština Lajkovac je, naime, kao jedan od osnivača Zajedničkog pravobranilaštva, pokrenula ovu inicijativu i obratila se ranije, i pre odluke parlamenta grada Valjeva, dopisom gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću u “cilju započinjanja procedure razrešenja dužnosti pravobranioca Darka Kostića, iskazujući nezadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i iznoseći primedbe na njegov način rada, postupanje u predmetima, rešenjima koje donosi, kao i žalbama koje ulaže na prvostepene odluke sudskih organa“, uz pojašnjenje da sa “njegovim radnjama i nečinjenjem u velikoj meri usporava rad lokalne samouprave, što je uticalo da se ne realizuju pojedini projekti ili okončaju dugogodišnji predmeti koji se vode pred sudskim i drugim organima”.

Opština Lajkovac je najavila da će, kao jedan od osnivača, u cilju zaštite svojih interesa doneti odluku o istupanju iz Zajedničkog pravobranilaštva, nezadovoljna saradnjom i radom Zajedničkog pravobranilaštva.

Skupština grada Valjeva donela je krajem prošle sedmice odluku o razrešenju pravobranioca Darka Kostića, a dužnost javnog pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva formalno prestaje tek kada opštine Ljig, Osečina i Lajkovac, koje su osnivači pored Valjeva, donesu odluku o njegovom razrešenju.

Opština Lajkovac će, po svemu sudeći, kao jedan od osnivača u cilju zaštite svojih interesa vremenom doneti odluku o istupanju iz Zajedničkog pravobranilaštva, zbog  nezadovoljstva saradnjom i radom ovog organa, i poput Mionice osnovati Opštinsko pravobranilaštvo. Ovu nameru podržava većina odbornika SO Lajkovac, što se u više navrata moglo čuti i na samoj sednici.

Na sednici je postavljeno par odborničkih pitanja, od kojih izdvajamo pitanje odbornice SPS Snežane Jovičić vezano za dinamiku raseljavanja meštana Skobalja.

Odbornik Nenad Ostojić se i ovoga puta odrekao svoje odborničke dnevnice u humanitarne svrhe, za pomoć Udruženju „BaziMili“ Lajkovac, za decu sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju.

Iz tehničkih razloga ovoga puta nije bilo izvodljivo elektronsko glasanje jer su dva odbornika imala neispravne tablete. U Lajkovcu sledi još jedno oktobarsko zasedanje lokalnog parlamenta, na kome će se naći drugi rebalans opštinskog budžeta.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *