Kulturni turizam u Osečini – izuzetna vrednost ovog kraja

Na teritoriji opštine  Osečina  određena  kulturna dobra  imaju izuzetnu kulturnu vrednost i predstavljaju istinsko blago ovoga kraja.  Kulturni turizam ovog kraja   čini narodno graditeljstvo kroz vredne ruralne celine, specifične sakralne objekte i arheološke lokalitete.

 

To su , pre svega,  stara crkva u Osečini, crkva brvnara u Skadru, crkva spomen kosturnica u Peckoj, konak  i okućnica Soldatovića u Bastavu , spomen kosturnica u Osečini,  a kao arheološki lokaliteti označeni su Panađurište u selu Komirić, Šumar u Belotiću…

Stara crkva u Osečini predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Po podizanju je prvo bila posvećena Svetom Georgiju, a od 1765. godine Svetom Vaznesenju Gospodnjem. Turci su je više puta palili, a Srbi obnavljali. Bila je svedok vremena, srećnih i nesrećnih događaja, života i smrti, stradanja i uzdizanja. Crkvena porta je bila mesto okupljanja građana za vreme vašara, praznika i svetkovina.

Stara crkva u Osečini nalazi se na 300 metara od centra, sa leve strane puta za Gornje Crniljevo.

Prvi pomen crkve u Osečini nalazimo u Račanskom pomeniku, gde su zabeleženi prilozi dva sveštenika iz Osečine manastiru Rači. Ovi prilozi su dati pre 1638. godine, kada je jedan od njih, Jovica, dao poslednji prilog. Ovi podaci ukazuju na postojanje crkve u Osečini u prvoj polovini 17. veka, kada je ona bila posvećena sv. Georgiju”, navode u Narodnoj biblioteci Osečine.

Takođe, poznata su imena sveštenika iz 1707. godine, potom iz 1724. i 1730. godine, kao i podatak da je stara crkva obnavljana 1735. godine.

Većina autora koji su se do sada bavili vremenom izgradnje stare crkve u Osečini slaže se da je ona izgrađena 1765. godine, što je i zvanični podatak Srpske pravoslavne crkve. Međutim, ima i onih koji smatraju da je ta zabeleška načinjena zbog rekonstrukcije krova ranije postojeće crkve, što ukazuje  i na mogućnost da je ova crkva zapravo još starija od pomenute godine. Ovaj hram je posvećen sv. Vaznesenju Gospodnjem”, objašnjavaju stručnjaci Narodne biblioteke.

Osnova joj je u obliku broda sa petostranom apsidom. Ranije je imala ulazni trem, ali je on verovatno zazidan 1814. godine kada je crkva popravljana, jer je stradala za vreme Prvog i Drugog srpskog  ustanka.

Gradili su je, kao i još mnogo toga na ovim prostorima, majstori iz Osata. Građena je od kamena, a pokrivena je drvenim crepom – klisom. Zidovi su visoki 3 metra, a pod crkve je nešto niži od okolnog zemljišta. Krovna konstrukcija je generalno poravljena i zamenjena 1972. godine.

Na brdu iznad crkve 2006. godine je izgrađena spomen kosturnica borcima Prvog svetskog rata koji su izginuli u borbi na obližnjim položajima, ili umrli od epidemije tifusa koja je harala ovim krajem u zimu 1914. / 1915. godine. Osečina je bila jedan od centara lečenja obolelih. Posmrtni ostaci vojnika su premešteni iz okolnih grobova prilikom arheoloških iskopavanja koja su vršena tokom 2005. i 2006. godine.

Prilikom uređenja parka iz centra su izmeštena dva spomenika. Spomenik borcima poginulim u Balkanskim ratovima i I svetskom ratu se sada nalazi kod crkve. Spomenik partizanskim borcima II svetskog rata se nalazi kod autobuske stanice.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima opštine Osečina,  u okviru projekta “Turizam u Osečini danas”  za 2021. godinu.

Stavovo izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *