Vodosnabdevanje u Mionici stabilizovano, sve kuće dobile vodu

 

Mionička sela pogođena sušom dobila su vodu, a vodosnabdevanje je stabilizovano u celoj opštini. Šest, sušom najugroženijih sela, Robaje, Mratišić, Osečenica, Bukovac, Golubac i Rajković, interventno je obezbeđeno 40 rezervoara od po 1.000 litara pijaće vode. A njihovo vodosnabdevanje je dugoročno rešeno tako što tri velike cisterne od 33 kubika, svakodnevno više puta puni glavni rezervoar na brdu Ćajinac iz kog se vodom snabdeva ovih šest sela. Pored toga, obezbeđene su tri vojne cisterne od 3.000 litara, koje svakodnevno obilaze domaćinstva u sušom ugroženim selima, i dopunjavaju njihove potrebe za vodom.

Obezbeđene su i dodatne količine vode za vodovod u Banji Vrujci i okolnim selima, tako što je na vodovodni sistem priključen još jedan bunar. Osim što će obezbediti dovoljne količine vode za sve objekte i domaćinstva u ovom delu opštine, “bunar 5” je rasteretio glavni vodovodni rezervoar, pa je stabilizovano snabdevanje i u samoj varoši Mionica.

Predsednik opštine Mionica i predsednik opštinskog štaba za vanredne situacije Boban Janković, kaže da će štab i sve službe ostati u pripravnosti i narednih dana, a da će voda nastaviti da se doprema i cisternama i rezervoarima sve dok se vremenske prilike i izvorišta ne stabilizuju.

– Obezbedili smo vodu za sve Mioničane. Nije to bio lak zadatak. Naša opština je geografski razuđena, sela su udaljena jedna od drugih, a sušni period predugo traje. Ali, mi smo svesni svoje uloge, službe koja mora da rešava probleme građana. Danonoćno smo radili i uspeli smo da obezbedimo dovoljno cisterni, dovoljno rezervoara, i alternativna izvorišta i stabilizujemo vodosnabdevanje. Svi građani Mionice imaće dovoljne količine vode, a mi ćemo nastaviti da razvijamo sva naša sela. Do sada smo asfaltirali puteve u preko 20 sela, a investicije u putnu infrastrukturu ćemo nastaviti i u narednom periodu. A uskoro očekujemo početak gradnje 10,5 kilometara kanalizacije i dva prečistača otpadnih voda, vrednih 1,2 milijardi dinara, što je najveća investicija u istoriji opštine – rekao je predsednik opštine Boban Janković.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *