Proglašena vanredna situacija u šest sela, obezbeđeno 20 cisterni s pijaćom vodom

Radi obezbeđivanja redovnog vodosnabdevanja u Mionici u delu opštine proglašena je vanredna situacija. Po nalogu predsednika opštine i predsednika opštinskog štaba za vanredne situacije Bobana Jankovića biće nabavljeno 20 cisterni od 1000 litara kako bi se obezbedilo da pijaća voda bude dostupna svim građanima. Vanredna situacija je proglašena u šest gornjih sela, Mratišić, Osečenica, Bukovac, Golubac, Rajković i Robaje.

Izvod za punjenje cisterni će biti postavljen u Vrujcima i tako će se rasteretiti rezervoar „Razbojište“. Time ćemo dobiti dodatne količine vode u vodovodu što će pokriti korisnike koji se nalaze na višim kotažama. Takođe će biti upućen apel Vojsci Srbije da u Mionicu pošalje jedan broj mobilnih cisterni kapaciteta 8000 litara koje bi bile upotrebljene za vodosnabdevanje domaćinstva u selima.

Na sednici je doneta odluka o strogoj zabrani upotrebe pijaće vode za zalivanje i druge namene, za vreme trajanja vanredne situacije, a inspekcija je dobila nalog da vrši pojačan nadzor na terenu.

– Usled dugotrajnih suša i drastično povećane potrošnje vode opao je pritisak u gradskom vodovodu i on više nije u mogućnosti da isporuči vodu do svih korisnika.

Vanredna situacija je privremeno rešenje koje nam omogućava da obezbedimo dovoljne količine vode stanovnicima Mionice koji žive u udaljenim selima. Paralelno s tim radimo na pojačavanju kapaciteta opštinskog vodovoda. Već smo priključili dodatni bunar u Vrujcima, a ispituje se kvalitet nove bušotina u Golupcu. A nastavljamo sa bušenjem i ispitivanjem novih bunara. Vanredna situacija će trajati sve dok ne omogućimo dovoljne količine vode za redovno vodosnabdevanje – rekao je Boban Janković nakon sednice Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Na sednici Štaba konstatovano je da izvorišta vode imaju smanjenu snagu usled snažnih i dugotrajnih vrućina bez ozbiljnih padavina. Konstatovano je čak i to da je reka Ribnica gotovo presušila, što je pokazatelj, zaključeno je na sednici štaba, o snazi sušnog perioda koji je doveo do prekomerne potrošnje vode koja je u odnosu na 2018. godinu veća čak 2 puta.

U opštini Mionica očekuju da će do kraja godine biti završene sve neophodne pripremne radnje za uključivanje dodatnih izvorišta, čime će u potpunosti biti stabilizovano i dugoročno rešeno vodosnabdevanje svih korisnika.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *