Vujović u Ubu: U narednom periodu gradićemo regionalni sistem za upravljanje otpadom „Kalenić“

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je danas u Ubu sa predstavnicima lokalnih samouprava iz Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, kao i grada Beograda o projektu izgradnje regionalnog sistema za upravljanje otpadom „Kalenić“, koji će se realizovati u narednom periodu.

– Ovo je kapitalni projekat koji je od suštinskog značaja za očuvanje životne sredine i unapređenje kvaliteta života naših građana. Po završetku radova, otpad će se na „Kaleniću“ tretirati po najsavremenijim standardima. Ovakvim projektima sistemski rešavamo problem upravljanja čvrstim otpadom i stvaramo uslove za sanaciju i rekultivaciju nesanitarnih deponija – rekla je ministarka Vujović.

Ona je navela da su radovi planirani u dve faze. Prva podrazumeva izgradnju Regionalnog sistema za upravljanje otpadom „Kalenić“ na lokaciji Kalenić – Ub, odnosno izgradnja regionalne sanitarne deponije sa infrastrukturom – linije za separaciju otpada, saobraćajnice i dalekovoda. U toj fazi će biti obuhvaćeno 11 lokalnih samouprava – Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig.

Za drugu fazu, odnosno uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom na teritoriji lokalnih samouprava koje će gravitirati ka Regionalnom centru, u toku je izrada potrebne planske i tehničke dokumentacije. U ovoj fazi, očekuje se da će se priključiti još četiri lokalne samouprave – Loznica, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik, kroz izgradnju transfer stanice.

– Ovo je prvi od ukupno osam modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom koje ćemo graditi u narednom periodu. Za njihovu izgradnju obezbedili smo 100 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj. Regionalni centri će obuhvatiti više od 50 gradova i opština u Srbiji. Gradićemo ih u fazama, a „Kolubara Kalenić“ je najspremniji projekat i zato će biti prvi koji ćemo realizovati“, rekla je Vujović.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *