SOS telefon u Valjevu počinje sa radom

Lokalnim akcionim planom za rodnu ravnopravnost grada Valjeva za period od 2019-2021. godine, predviđeno je da se uspostavi usluga „SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja“, čiji je specifičan cilj izgradnja novih i jačanje postojećih institucionalnih kapaciteta podrške žrtvama porodičnog nasilja.

„Dugo smo najavljivali ovu uslugu, koja je konačno ove nedelje počela sa radom. Udruženje „Alternativa plus“ će obavljati ovu uslugu. Grad Valjevo je obezbedio prostorije gde se ova usluga obavlja, a finansirao je i sertifikovanu obuku. Dakle sve osobe koje rade na ovoj usluzi su stručno osposobljene. Veoma je bitno da kažem da SOS telefon neće pokrivati samo grad Valjevo, već i ceo Kolubarski okrug“, naglasio je Marko Jevtić, član Gradskog veća zadužen socijalnu politiku.

Krajem 2019. i tokom 2020. godine je organizovana obuka za žene koje su dobile sertifikat da mogu da pružaju usluge SOS telefona putem konsultativnog telefonskog razgovora. Obuku konsultantkinja je sprovela Mreža SOS Vojvodina.

„Ovo je jedan dobar primer prakse gde imamo funkcionisanje lokalne samouprave i civilnog sektora. Mi smo ranije imali SOS telefon, koji je ukinut i sada smo uspeli ponovo da ga osposobimo. Uslugu smo počeli 2020. godine, ali zbog uvođenja vanredne situacije u Gradu, nismo mogli da funkcionišemo, tako da je pokrenut ponovo početkom ove nedelje. Nadam se da ćemo tim SOS telefonom uspeti da napravimo nove pomake i nove poglede na nasilje u našem Gradu, gde ćemo ovom uslugom olakšati žrtvama da dođu do nekih rešenja koja nikad nisu laka, ali se nadam da ćemo moći da im pomognemo“, rekla je Mila Grujičić, član Saveta za rodnu ravnopravnost.

Sve žene i devojke koje imaju iskustva u nasilju, mogu se javiti na broj telefona: 014/221- 904.

Uskoro će biti dostupan još jedan broj telefona na koji žene mogu prijaviti nasilje: 0800 / 073-777.

SOS telefon je u funkciji svakog radnog dana u periodu od 16 do 19 časova.

Cilj ove usluge je da se nasilje prepozna, kazni, ali pre svega da se zaustavi. Pored podrške koju će žene dobijati putem poziva, mogu se odlučiti za pomoć saradnika u socijalnoj zaštiti, pravnu pomoć, kao i psihosocijalnog savetnika.

Grad Valjevo je za ovu uslugu izdvojio 1.550.000 dinara.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *