Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević u poseti Valjevu

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević, zadužen za sektor ruralnog razvoja, boravio je danas u Valjevu.

Tom prilikom bilo je reči o problemima sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači, kao i o merama koje se preduzimaju kako na lokalnom tako i na republičkom nivou, kako bi se pospešio razvoj ruralnih sredina.

Gradonačelnik Valjeva je poželeo dobrodošlicu pomoćniku ministra poljoprivrede i naglasio da Valjevo ima veliku podršku ovog Ministarstva i ministra Branislava Nedimovića, kao i da očekuje značajne podsticaje koji će unaprediti život ljudi na selu i poljoprivrednu proizvodnju.

„Valjevo pokriva teritoriju od preko 900 kvadratnih kilometara i ono što je jako važno i što nam je prvi prioritet je da uradimo kvalitetnu putnu infrastrukturu, posebno u selu. Imamo samo na putnoj mreži  500 kilometara kategorisanih puteva, a gde su nekategorisani. Moram da kažem da su to putevi koji su u jako lošem stanju i mi bez pomoći Ministarstva ne možemo te puteve da rekonstruišemo i da uradimo. Valjevo spada u veće opštine i značajan je poljoprivredni kraj i iz tog razloga znam da će Ministarstvo to prepoznati i da će nam pružiti podršku, shodno veličini i značaju“, naglasio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević, razgovarao je sa predstavnicima grada Valjeva i Poljoprivedne stručne službe o podsticajima koje država preko ovog Ministarstva odvaja za lokalne samouprave, a glavni akcenat je na izgradnji komunalne infrastrukture po selima, pre svega izgradnji atarskih puteva, kao i elektrifikaciji i izgradnji infrastrukture za navodnjavanje.

„Želeo bih da se zahvalim gradonačelniku Valjeva na dobrodošlici i na jednom konstruktivnom sastanku koji smo imali. Ono što je bitno da  su nedavno građani dali poverenje gradonačelniku i Srpskoj naprednoj stranci na izborima za Mesne zajednice i to poverenje sada u budućnosti treba opravdati. Zato smo i tu da kao Ministarstvo pomognemo gradu Valjevu, odnosno poljoprivrednicima sa teritorije grada Valjeva, sa onim što je njima najpotrebnije, a to je ta komunalna infrastruktura. Ono što tišti naše poljoprivrednike, ne samo u gradu Valjevu i okolnim selima, kojih ima 76 ako se ne varam, nego i u celoj Srbiji, a to su sada najviše atarski putevi i kako doći do njih, jer i oni koji imaju dobre mašine i mehanizaciju, ipak im je problem kako doći do njive i obraditi je“, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević.

Na inicijativu ministra Branislava Neimovića, a u sklopu Sektora za ruralni razvoj, napravljen je Pravilnik za komunalnu izgradnju, koji će u ovoj godini imati javne pozive za izgradnju vodovoda i obnavljanje i izgradnju atarskih puteva po selima.

„To je probni pravilnik i nadam pošto su potrebe velike u celoj Srbiji,  da će se u narednim godinama izdvojiti više sredstava i da će se konačno nešto konkretno uraditi u selima. Grad Valjevo to zaslužuje, zato što je jedan veliki poljoprivredni kraj, ima veliki potencijal i treba opravdati poverenje građana, odnosno poljoprivrednika, a to može samo ovakvim dogovorima. Poljoprivredna stručna služba i grad Valjevo odlično sarađuju, što je veoma bitno. Ono što je takođe bitno, jeste da naši poljoprivrednici budu na vreme informisani i edukovani“, rekao je Bogićević.

/leparecvaljeva.rs/

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *