Turističke organizacije Valjeva i Trebinja potpisale Protokol o saradnji

Posle Beograda i Kragujevca, Valjevo je treći grad sa kojim je Trebinje uspostavilo zvaničnu saradnju u oblasti turizma. Protokol o saradnji Valjeva i Trebinja su u subotu, potpisale direktorke dve turističke organizacije- valjevske Ana Marković i trebinjske Mirjana Putica. Protokol je potpisan sa ciljem unapređenja saradnje u oblasti turizma, zajedničke turističke promocije, saradnje na  projektima, zajedničkim nastupima na međunarodnim i domaćim sajmovima, kao i bolje povezanosti turističkih agencija.

Potom je u nedelju organizovan štand „Valjevo u Trebinju“ u centralnoj gradskoj pešačkoj zoni. Tom prilikom je predstavljeno istorijsko, versko, turističko i gurmansko Valjevo. Štand su posetili brojni Trebinjci, ali i turisti koji su tog dana bili u ovom gradu i upoznali se sa turističkom ponudom Valjeva.

Na svečanosti u „Gradu sunca“ kojom je otpočela letnja turistička sezona, pred uglednim ličnostima Trebinja- gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, predsednikom Poslovnog sistema  „Svislajon“ Rodoljubom Draškovićem i ostalim značajnim ličnostima i  brojnim gostima Trebinja, među kojima je i Turistička organizacija Beograda koju je predstavljao direktor Miodrag Popović, prezentovano je Valjevo i dogovorena saradnja.

Jedan od najlepših gradova u celom regionu, a poslednjih nekoliko godina, grad koji se ubrzano razvija i doživljava ekspanziju turista je Trebinje. Valjevo je treći srpski grad pored Beograda i Kragujevca sa kojim su ostvarili saradnju na polju turizma.

Za Valjevce je Trebinje oduvek bio važan grad, a brojni sugrađani imaju bliske poslovne i lične kontakte sa tamošnjim stanovništvom. Jedna od zajedničkih veza je i život i delo vladike Atanasija Jevtića, koji je dugo bio episkop zahumsko- hercegovački. Usadio je Trebinjcima ljubav prema Valjevu, manastiru Ćelije i svom duhovnom učitelju Avi Justinu Popoviću.

„Trebinje mnogo očekuje od predstojeće turističke sezone, koja će prema svim procenama i analizama, biti jedna od najboljih do sada. Dajmo svi doprinos nadolazećoj turističkoj sezoni, svojim primerom pokažimo odnos prema turizmu, svom gradu i svakom gostu koji nas poseti – budimo i ovog leta dobri domaćini“, poručio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, na svečanosti priređenoj za preduzetnike iz turističkog sektora Trebinja.

Pozdrave iz Valjeva i poziv na saradnju, gradonačelniku Trebinja prenela je Dragana Terzić,  članica Gradskog veća zadužena za turizam:  „Spremni smo na saradnju na širem polju. Ovaj Protokol je dao okvire u kojima mi možemo ubuduće da sarađujemo. Ovo su prvi koraci i pružaju velike mogućnosti. Valjevo je spremno da dočeka goste iz Trebinja.“

Direktorka Turističke organizacije Valjeva Ana Marković je rekla da osim turizma, saradnja dva grada može biti u oblastima privrede, kulture i sporta:

„Kroz ovu saradnju, građani Valjeva i Trebinja mogu upoznati lepote oba grada. Cilj ovog Protokola je da se uvežemo i razvijemo manifestacije na polju turističke ponude i da zajedno sa Zapadnom Srbijom vama predstavimo ne samo turističku ponudu, već i privredu Valjeva.“

„Ovim Protokolom se formalizuje saradnja, uspostavljena početkom 2020. godine, ali zbog virusa Korona je odložena do sad. Saradnja i partnerstvo u ovoj oblasti su u obostranom interesu“, rekla je Mirjana Putica, direktorka Turističke organizacije Trebinje.

Predstavnik Turističke organizacije Trebinje Žarko Vico je rekao da su prvi kontakti sa Valjevom ostvareni na Sajmu turizma u Beogradu.

„Već imamo kontakte na individualnim nivoima, a sada smo to pretočili i u zvanične kontakte između dva grada i dve turističke organizacije, kulturnih organizacija dva grada. Postoji velika mogućnost za realizaciju projekata prekogranične saradnje, gde se daje novac iz različitih izvora, posebno potenciram Evropsku uniju. Možemo da razmenim iskustva lokalnih samouprava, pozitivnu praksu iz oba grada.“

On je istakao da je Trebinje u Valjevu prepoznato kao privlačna turistička destinacija i to je primećeno poslednjih pet godina. Prošle godine je to bilo veoma vidljivo.

O iskustvima u oblasti poljoprivrede i podrške poljoprivrednicima, kao i o konceptu „Hercegovačka kuća“, koji je objedinio pod zajednički brend sve proizvode hrane, pića, čajeva, kozmetike, predstavnici Valjeva su razgovarali i sa Veselinom Dutinom, direktorom „Agro fonda“. Ovaj fond ima inovativan pristup u razvoju poljoprivrede na području Trebinja. Osim finansijske podrške kroz razne programe i grantove, Agro fond je instalirao četiri hladnjače za otkup voća i povrća, nabavio poljoprivrednu mehanizaciju, koju besplatno ustupa malim poljoprivrednicima, gradi sistem za navodnjavanje poljoprivrednih površina, otvorio laboratoriju za ispitivanje kvaliteta hrane itd.

Trebinje raspolaže raznovrsnom i kompleksnom turističkom ponudom. Samo Trebinje se već pozicioniralo kao brend na regionalnom tržištu. Nijedan turista ne bi trebao da ne poseti centar grada, baštu „Platani“ sa stoletnim stablima, Hercegovačku Gračanicu, manasitir na brdu Crkvina, gde je sahranjen veliki pesnik Jovan Dučić, ali i ostale značajne manastire, poput manastira Tvrdoš. Stari Arslanagića-Perovića most je svojevrsna turistička atrakcija. Nova turistička destinacija od pre par godina je „Grad sunca“, koji raspolaže raznovrsnim sadržajima, među kojima se izdvaja velelepni akva park, dino park, dečje igraonice, sportsko-rekreativni centar za sve sportove, ugostiteljska ponuda sa hotelom „Panorama“ koji ima pet zvezdica, etno selo, a pravi se i potpuno nova varoš.

Gastronomija je jedna od najprepoznatljivijih oblasti. Tradicionalni i autohtoni proizvodi poput pršute i vina su brend ovog grada. Trebinje je vinski kraj i u njemu ima 20 registrovanih vinskih podruma. Više od 15 je spremno da ugosti veće grupe turista i da im ponudi degustaciju različitih vina, od kojih se izdvaja sorta belog vina Heregovačka žilavka. Ovo podneblje koje se nalazi u pojasu mediteranske klime daje poseban ukus i ostalim sortama crvenog vina, poput Vranca.

Ranko Petijević je četvrta generacija u porodici koja se bavi proizvodnjom vina i gajenjem vinove loze. Ima i bliske porodične veze sa Valjevom, a važi za jednog od najboljih proizvođača vina u Trebinju.

 

„Bavimo se profesionalno proizvodnjom vina i vinskim turizmom. Zadovoljni smo, proizvodimo oko 70.000 litara vina, što isključivo radi porodica. Površina pod vinovom lozom je 3 hektara i imamo oko 11.000 čokota. Zasadi su Žilavka i Vranac. Imamo idealne uslove u Hercegovini zbog blizine Dubrovnika, Hrvatske i Crnogorskog primorja i zaživela je vinska cesta u koju je ušlo osam vinarija iz Trebinja. Dolaze turisti sa svih strana sveta, ali ne i poslednje dve godine zbog korone. Dvadesetak godina sadimo naše sorte Žilavku i Vranac, koje su vezane za naše podneblje , jer je to bilo zapostavljeno i sada imamo kvalitetno grožđe i vino koje kupci prepoznaju. Vremenske prilike su nam poslednjih godina bile naklonjene. Moj savet mladim vinogradarima i vinarima je da se drže porodičnog biznisa, da ne prave velike količine vina i da sade sorte koje su prigodne za to podneblje“, poručio je na kraju poznati vinar Ranko Petijević.

Dražen Milić slikar

U Trebinju na ulasku u stari grad, svoje umetničke slike i suvenire prodaje Dražen Milić, akademski slikar i prijatelj Valjeva. Deset godina je posećivao Valjevo i festival „Zlatni opanak“, igrajući folklor. On je otvorio prvi zvanični atelje za izradu suvenira u Trebinju i spojio je ljubav prema svom gradu, kulturi, tradiciji, folkloru i slikarstvu u brend, koji se zove „Art špajz“. Već šest godina organizuje Internacionalnu umetničku koloniju slikara „Kolo“, gde umetnici iz celog sveta deset dana slikaju u Trebinju.

„Mi smo dosta bili naslonjeni na Crnogorsko i Hrvatsko primorje i nama je tokom dana dolazilo 15,20 autobusa turista. Poslednje dve godine, što nam je draže, više dolaze turisti iz Srbije i BiH. Dobro se zna da su domaći turisti najbolji kupci, dok stranci puno vagaju šta će da kupe. Mene za Valjevo vezuje i moja koleginica sa klase Dobrila Marković, koja je sada nastavnik u jednoj valjevskoj školi. Zahvaljujući njoj i „Zlatnom opanku“ zavoleo sam Valjevo i svih deset godina sam dolazio, dok sam bio u izvođačkom ansamblu. Ima dosta veza između Trebinja i Valjeva. Jedna velika veza je vladika Atanasije, koji se rodio u valjevskom kraju, a ovde je sahranjen“, rekao je Dražen Milić.

 

U Trebinju su boravili i predstavnici Udruženja „Klub Ars nova“ iz Valjeva. Vlada Dodović iz ovog udruženja je rekao da je sličnost Valjeva i Trebinja po mentalitetu, ali i hercegovačko poreklo većeg dela Valjevaca opredelilo da se prijave na konkurs kod Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova.

„Krenuli smo da osnažujemo veze na jedan ozbiljniji način i na više frontova. Trebinje je jedan od gradova u kome kroz projekat „Upoznajmo se, povežimo i sarađujmo“  planiramo da organizujemo još susreta u oba grada“, najavio je Vlada Dodović.

Tokom prošlog leta u Trebinju se izložbom „Fantastika“ predstavila Moderna galerija iz Valjeva. Deo svoje vredne kolekcije prikazan je u okviru 8. Festivala mediteranskog i evropskog filma. Godinama valjevski glumci i reditelji uspešno nastupaju na pozorišnom „Festivalu festivala“.

/LeparecValjeva/

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *