Ministarka Irena Vujović „Iz našeg ugla“: Izdvojeno je 15.6 milijardi dinara za projekte za čistiji vazduh

Ministarka za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije (VRS) Irena Vujović najavila je u emisiji Iz našeg ugla medijske mreže Info 24 da će u nardne dve do četiri godine biti realizovni brojni projekti iz oblasti zaštite životne sredine kada je u pitanju urpavljanje komunalnim otpadom, aerozagađenje i prečišćavanje otpadnih voda.

„Kada sam došla na čelo ministarstva i moj tim i ja smo sagledali celokupnu situaciju koja nije bila nimalo laka i preobimna je i preširoka tema i svakako to su višedecenijski problemi i s toga ne mogu da se oni reše u danu. Dakle, potrebno je vreme ali isto tako moramo da ubrznao radimo i to je ono na čemu insistiramo“, poručila je na poečtku emisije ministarka Vujović.

Navela je da se ministarstvo bavi najvažnijim temama iz oblasti zaštite životne sredine koje treba da se reše kako bi se podigao kvalitet života građana. To su aerozagađenje, urpavljanje čvrstim otpadom i nedostatak fabrika za preradu otpadnih voda.

Sada minsitarstvo ima mogućnost i da iz stranih kredita uradi kapitalne projekte koji nedostaju Srbiji, rekla je ministarka i navela da zajmovi stižu iz banke Saveta Evrope i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

„Mi upravo sarađujemo sa njima intenzivno. Projekti su u toku kada govorimo o urpavljanju čvrstim otpadom. Dakle, projektovanje za regionalne i reciklažne centre takođe i za fabrike za preradu otpadnih voda su projekti već spremni i uskoro očekujemo tenderisanje i samim tim prve rezultate“, kazala je Vujović ukazavši da je reč o projektima koji mnogo koštaju i za čiju realizaciju je potrebno određeno vreme, godinu, dve ili tri.

Do kraja godine biće pokrenuta izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 27 lokalnih samouprava i Srbija samo u ta postrojenja mora da uloži 6 mlrd EUR da bi dostigla standarde Evropske unije u toj oblasti.

„Do juna meseca ćemo sačiniti tenderske dokumentacije, poslati banci Saveta Evrope na odobrenje i nakon toga raspisati tendere za prvih šest jedinica lokalne samouprave od 27 projekata o kojima govorimo“, kazala je ministarka i dodala da je uz gradnju tih postrojenja paralelno potrebno izgraditi nedostajuću infrastrukturu odnosno kanalizacionu mrežu kako bi ona funkcionisala.

Govoreći o probelmu aerozagađenja, Vujović je podsetila da je on višedecenijski naročito u pojedinim gradovima i opštinama u Srbiji tokom određenog perioda u godini. Jedan od prvih koraka za smanjenje aerozagađena jeste zamena gradskih kotlarnica na mazuta na ekološki prihvatljiv energent. Navela je primer grada Kragujevca.

„Projekat gradske kotlarnice za Kragujevac do kraja godine i saniranje pepelišta koje je u sklopu toplane biće urađen do kraja godine. To se radi u saradnji sa EBRD i prejktovanje je uveliko u toku. U junu oečkujemo potpisivanje ugovora i posle toga tenderisanje“, rekla je Vujović.

Prvi put ministarstvo je raspisalo i konkurse za zamenu kotlarnica za pravna ali i fizička lica i na taj način se građanima omogućava da uz subvenciju zamene svoje kotlove na gas ili pelet

„Ostiće se u značajnoj meri poboljšanje kada govorimo o aerozagađenju već u ovoj godini“, naglasila je ministarka.

Ona je rekla da se finansira i psotavljanje novih merni stanica kojima prati stepen zagađenosti vazduha, ali je istakla i značaj pošumljavanja za šta su i ove godine izdvojena značajna sredstva naročito za područje AP Vojvodina.

Redovno se prate i veliki zagađivači u oblasti privrede a od novembra 2020. do 30. aprila ove godine evidentirano je preko 100 prekršaja i 36 zabrana za rad. Istakla je tesnu i odličnu saradnju sa minsitarstvima prosvete, rudarstva i energetike i poljorpivrede, a po prvi put pri ministasrtvu zaštite životne sredine radi  Odeljenje za saradnju za sa lokalnim samourpavama.

 „U narednom epriodu ćemo se truditi da uklonimo i veliki broj divljih deponija zajedno sa lokalnim javno komunalnim preduzećima i to je ono na čemu ćemo insistirati ali isto tako kada uklonimo neku manju divlju deponiju uz auto-put ili na nekom drugom vidljivom mestu, obično to i najviše smeta građanima, moliću jedinice lokalne samourpave da pojačaju kontrolu ako je ptrebno i neke kamere staviti..“, izajvila je Vujović.

Radiće se i na poboljšanju procesa edukacije najmlađih o važnosti  očuvanja životne sredine zbog čega je nedavno osnovna Radna grupa sa Ministarstvom prosvete.

 „Mislim da ćemo mi u naredne dve, tri, četiti godine imati sve ove projekte o kojima sada ja vama pričam čija je realizacija uveliko u toku u smislu projektovanja. Onog trenutka kada bude tenderisanje i krene početak radova, to više ne može da se zaustavi i imaćemo znatno drugačiju sliku Srbije.  U osam regiona  gardiće se reciklažni i regionalni centri za odlaganje otpada jer nama je svaka deponija u problemu, kapaciteti su već na izdisaju, i stoga su nam neophodni ti centri u tih osma regiona. Raduće se u dve faze prva četiri kreću već kajem godine, početkom sledeće i nakon toga odmah i sledeća četiri i njima će  gravitirati peko 50 opština. To nije mala stvar i to je već drugačija slika Srbije“, zaključila je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *