Ružić: “Petnica je dragulj našeg obrazovanja”

“Petnica je dragulj našeg obrazovanja” reči su ministra prosvete i nauke Branka Ružića tokom posete Istraživačkoj stanici na otvaranju ovogodišnje sezone obrazovnih programa.

Ove nedelje Petnica je započela realizaciju svojih obrazovnih programa uživo u svom kampusu. Iako uz pomeranje od nekoliko meseci zbog epidemije, programi će biti realizovani na najvišem nivou kvaliteta, u modernism laboratorijama, uz saradnju sa svim akademskim institcijama, fakultetima i institutima. Kako se od Petnice i očekuje.

Tim povodom prvi potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić, sa delegacijom Vlade, grada Valjeva I Narodne skupštine, proveo je celo popodne u razgovoru sa polaznicima programa biologije, hemije, geografije, arheologije i geologije. Sa srednjoškolcima koji dolaze iz cele naše zemlje i regiona bivše Jugoslavije razgovarao je o njihovim idejama za istraživačke projekte u ovoj godini.

Ministar Ružić je obraćajući se srednjoškolcima na početku ovogodišnjeg ciklusa seminara između ostalog rekao: “Iskoristite priliku koju ste dobili da se nalazite u odličnom podsticajnom okruženju, u elitnoj (u najboljem smislu te reči) instituciji za dodatno obrazovanje. Iskoristite sve mogućnosti koje vam Petnica pruža da se vinete u velike visine. Petnica je dragulj obrazovanja u našoj zemlji, a ponosni smo i na međunarodne rezultate ove institucije.”

U delegaciji je bio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković koji je istakao da je Istraživačka stanica nastala i razvila se baš u ovom kraju, i da je Valjevo ponosno na ovu činjenicu, i rezultate koji su do sada ostvareni.

Narodni poslanik Đorđe Milićević naglasio je koliki je obrazovni potencijal Petnice u nacionalnim i svetskim razmerama. Izrazio je želju da se iskustva Petnice iskoristi i za pokretanje nekih novih obrazovnih projekata u Zapadnoj Srbiji.

Ministar Branko Ružić je na kraju posete učesnicima programa u Petnici poručio da gde god da uspeju da ostvare najbolje rezultate u svom životu pronađu način da svoje znanje i iskustvo stave na raspolaganje novim generacijama koje će u tom trenutku stasavati u Srbiji.

Tokom ove posete delegacija na čelu sa ministrom Ružićem je imala priliku da se upozna sa uslovima za naučni rad polaznika, razgovara sa njima o njihovim idejama za ovogodišnje istraživačke projekte, i da u diskusiji sa zaposlenima Istraživačke stanice čuje kakvi su planovi za dalji rad, u susret jubileju od 40 godina postojanja ove institucije.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna neprofitna organizacija koja od 1982. godine radi kao jedinstveni nacionalni centar namenjen naprednom dodatnom vanškolskom obrazovanju i podršci mladima uzrasta 14-19 godina koji pokazuju izrazito visok stepen zainteresovanosti i sposobnosti u domenu prirodnih i društvenih nauka i savremenih tehnologija. Danas je IS Petnica najveći evropski i u samom vrhu svetskih centara za profesionalni vanškolski rad sa mladim talentima u nauci i tehnologiji. Istraživačka stanica Petnica raspolaže vrhunskim uslovima za boravak i rad učenika tokom čitave godine. Sa oko 7500 m2 savremenog radnog i boravišnog prostora, Stanica se svrstava u sam vrh svetskih institucija za vanškolsko naučno obrazovanje mladih. Pored učionica snabdevenih savremenom tehnikom, računarima, videom i drugom prezentacionom opremom, u Stanici se nalazi bogata i moderna naučna biblioteka, snažni računarski resursi (preko 100 računara sa bogatom bibliotekom softvera, bežični Internet), odlično opremljeni kabineti i laboratorije za arheologiju, fiziku, geologiju, astronomiju, elektroniku, hemiju, biologiju i biohemiju. U Istraživačkoj stanici postoje vredne zbirke arheološkog materijala, stena i minerala, biljaka i životinja, zbirka logičkih i matematičkih učila itd.

 

***

Kontakt:

Nikola Božić, 0658205620, nikola@petnica.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *