Podrška Ministarstva prosvete za izgradnju novog obdaništa u Valjevu

Izgradnja novog obdaništa, jedan je od prioriteta u Valjevu, s obzirom da je 458 dece na listi čekanja, rečeno je prilikom današnje posete  ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića Valjevu. Ministar Ružić je potom obišao Akademiju strukovnih studija Zapadne Srbije-odsek u Valjevu, kojoj je na konkursu Ministarstva dodeljeno 12 miliona i 800 hiljada dinara za sanaciju krovne konstrukcije ove zgrade stare oko 100 godina.

Potom je u Prvoj osnovnoj školi ministar obišao digitalnu učionicu, koja je opremljena sa 20 računara. Obilazak je nastavio posetom Poljoprivrednoj školi u kojoj će biti otvorena laboratorija za biotehnologiju, u šta će biti uloženo 10 miliona dinara. Ministar je rekao da očekuje da će sredstva biti odobrena za mesec dana. Svoju posetu Valjevu je završio obilaskom Istraživačke stanice u Petnici. Tokom posete Valjevu, ministar Ružić je nagovestio da postoje inicijative da Valjevo postane još jedan od univerzitetskih centara u Srbiji.

 

„Danas smo sa ministrom Ružićem i njegovim saradnicima imali jedan dobar razgovor o tome kako da zajedničkim snagama unapredimo uslove boravka dece i rada zaposlenih u prosveti. Valjevske škole su dostigle visok nivo opremljenosti i naš cilj je da izgradnjom novog vrtića pojačamo kapacitet za boravak dece u obdaništima. Valjevu nedostaje obdanište i dobra vest je što smo sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministrom Brankom Ružićem pronašli dobrog sagovornika na tu temu. U narednom periodu ćemo nastaviti dobru saradnju između Ministarstva, Grada i prosvetnih ustanova u našem gradu i doprineti da naše škole i obdaništa postanu lepša i opremljenija mesta i da naši prosvetni radnici budu zadovoljni svojim statusom i uslovima rada“, rekao je nakon sastanka sa ministrom gradonačelnik Lazar Gojković.

Ministar Branko Ružić je rekao da već četiri, pet meseci traje razmena informacija i da su locirani gorući problemi, među kojima je najveći problem lista čekanja za upis u obdanište.

„Ono što jeste bila namera, a tako će i ostati, jeste da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa gradom Valjevom, praktično izdejstvuje da se iz komponente 1 iz kredita Svetske banke opredele sredstva za izgradnju novog vrtića, koji će imati kapacitet oko 280 mesta. Podsetiću vas da je lista čekanja na današnji dan u Valjevu 458 dece i mislim da je to za jedan grad kao što je Valjevo prosto nedopustivo i zato je obaveza Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da tom problemu priđe na pravi način. Mislim da ćemo uspeti u tome, a to će najviše zavisiti od Gradske uprave i od toga da li će na vreme izaći sa građevinskom dozvolom i sa lansiranjem već postojeće projektno – tehničke dokumentacije. Sama vrednost je okvirno preko milion i po evra u dinarskoj protivvrednosti i mislim da bi to bio jedan veliki zamajac za grad Valjevo“, rekao je ministar Ružić.

Gradonačelnik Gojković je rekao da je obdanište planirano da se izgradi na gradskoj parceli ispod Vatrogasnog doma, na Petom puku, a projekat je poklon Grada Beograda.

„Trenutno završavamo urbanistiki projekat i prikupljamo ostalu dokumentaciju. Iskoristio bih još jednom priliku da se zahvalim ministru na brzoj reakciji, jer smo signalizirali da postoji ozbiljan problem u Valjevu što se tiče kapaciteta za boravak dece u obdaništima i na ovom sastanku smo dogovorili da Valjevo bude jedan od prvih prioriteta“, zaključio je gradonačelnik Valjeva.

„Danas ću biti u prilici da obiđem i Prvu osnovnu školu gde je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zajedno sa Kancelarijom za informacione tehnologije upravo opremilo jednu digitalnu učionicu. Nakon toga ćemo obići i Akademiju koja je takođe na konkursu praktično aplicirala za određena sredstva na saniranju objekta koji se tiče krovne konstrukcije i Ministarstvo je opredelilo 12 miliona i 800 hiljada dinara za te potrebe. Zatim Poljoprivredna škola koja je takođe izašla sa jednim veoma važnim i značajnim projektom, to je jedna nova laboratorija za biotehnologiju, koja će upravo za taj proces sticanja znanja za obrazovni sistem značiti, imajući u vidu tu specifičnost u ovom obrazovnom delu, i tu se radi oko nekih 10 miliona dinara, ta sredstva će biti odobrena uveren sam za nekih mesec dana. Ono što je dragocenost i dragulj rekao bih našeg obrazovnog sistema, to je Petnica i sa njima imamo odličnu saradnju što se tiče sredstava koja su godišnje praktično opredeljena za Petnicu. Ona su uvek na raspolaganju, ali mislim da svakako imamo tu još prostora da razgovaramo na polju unapređenja i daljeg afirmisanja Petnice. Mislim da je Petnica upravo jedan primer dobre prakse i ideal kome bi svi ti centri trebalo da teže. Ono što takođe bih želeo da pomenem jeste jedna vizija, a svakako Valjevo, Kolubarski okrug pa i Mačvanski okrug su veoma značajni, ne samo sa aspekta teritorijalne organizacije Republike Srbije, nego i sa aspekta svih segmenata društvenog bitisanja, mislim da Valjevo zaslužuje da se porazmisli o tome da postane u neko dogledno vreme i  univerzitetski centar Zapadne Srbije, pre svega sa aspekta oslanjanja na one teme koje su ovde prisutne. Jedna od najvažnijih je naravno poljoprivreda, ali takođe i zaštita životne sredine i ekologije, koja je sada postala za naše građane i građanke veoma važna tema i koliko istraživanja pokazuju preko 20 procenata građana i građanki upravo apostrofira ovu temu kao jednu od najvažnijih. Ova inicijativa je izneta u Narodnoj Skupštini Republike Srbije od strane narodnog poslanika Đorđa Milićevića i mislim da je ta incijativa na mestu, ali svakako ćemo sagledati u perspektivi koje su to mogućnosti“, naglasio je ministar Ružić.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *