„Bizerba“ stiže u Valjevo

Nemačka kompanija koja se bavi proizvodnjom malopridajnih vaga, „Bizerba“ stiže u Valjevo, čime je konačno razrešena dilema o tome ko je veliki investitor kog je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tako su članovi Gradskog veća usvajali odluke neophodne za tu investiciju.

Pred članovima Gradskog veća danas se našlo utvrđivanje predloga odluke o izradi prve izmene i dopune generalnog urbanističkog plana Valjeva, koje podrazumeva proširenje granica u katastarskoj opštini Popučke, koja trenutno obuhvata 2.630 hektara. Tom a izmena podrazumeva proširenje za 35 hektara, radi proširenja privredne zone. Razlog za to je, kako je na sednici rekla Jasna Mićić, glavni urbanista grada Valjeva, formiranje građevinske parcele za izgradnju privrednog kompleksa kompanije koja postoji na tržištu 120 godina i poseduje pet pogona u četiri države širom sveta. Kako je rekla, predviđa se da će nove investicije iznositi oko 70 miliona evra i da će zaposliti oko 800 radnika. Kako se moglo čuti, potpisan je memorandum o razumevanju između Ministarstva privrede, kompanije iz Nemačke i grada Valjeva.

S obzirom na ograničenja u privrednoj zoni i nemogućnosti formiranja građevinske parcele površine 13 hektara pravougaonog oblika, za smeštaj svih planiranih objekata neophodnih za tehnološki proces proizvodnje, grad Valjevo je pronašao rešenje i lokaciju za realizaciju ovog investicionog projekta, za čije formiranje je potrebno izmeniti postojeću granicu generalnog urbanističkog plana i granicu plana generalne regulacije privredne zone, obrazložila je glavni urbanista grada Valjeva, Jasna Mićić.

Prema rečima rukovodioca Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove, Tijane Todorović, Razvojna agencija Srbije je uputila dopis Valjevu 21. aprila, kojim obaveštava da je PD „Bizerba“ dostavilo pismo o namerama, kojim je iskazalo zainteresovanost za realizaciju investicionih projekata u Valjevu.

Imajući u vidu da je investicioni projekat PD „Bizerba“ od velikog značaja za Republiku Srbiji i za grad Valjevo, predloženo je donošenje Programa sprovođenje postupka otuđenja bez naknade u postupku međusobnog raspolaganja vlasnika neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini. Na taj način, grad Valjevo će otuđiti neizgrađeno građevinsko zemljište i to parcelu od blizu 12 hektara površine u nastavku Privredne zone, bez naknade u javnu svojinu Republike, rekla je rukovodilac Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove Tijana Todorović.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *