Posle 40 godina rekonstruisana srednja škola u Lajkovcu

Danas je svečano otvorena rekonstruisana Srednja škola „17. septembar“ u Lajkovcu, prvi put obnovljena 40 godina nakon izgradnje. Vlada Republike Srbije je preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za kompletno obnavljanje zgrade i dvorišta izdvojila 240 miliona dinara, dok je iz opštinskog budžeta obezbeđen nameštaj. Radovi su trajali godinu dana i skoro da nisu prekidani u vreme pandemije.

 

Posle rekonstrukcije oko 4000 kvadratnih metara objekta Lajkovac je dobio reprezentativnu savremenu srednjoškolsku ustanovu. Zamenjeni su krov, stolarija, fasada, instalacije, napravljene galerije na kojima je dobijen novi radni prostor, renovirana fiskulturna sala, urađen lift, video nadzor, reflektori. Ograđeno je i uređeno preko hektar školskog dvorišta sa dva nova igrališta, stazama i mobilijarom, a uskoro i zelenilom.

Nakon kraćeg programa u kojem su učestvovali recitatori i instrumentalisti škole, kao i govora zvaničnika, vrpcu su zajednički presekli učenik trećeg razreda Mateja Petronijević, direktorka Kosana Grčić i predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković. Osim njih, kolektivu škole i prisutnim gostima obratili su se i Zorica Jocić, načelnica Školske uprave Valjevo i Darko Glišić, predsednik susedne opštine Ub.

 

Predsednik opštine Andrija Živković istakao je značaj podrške predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Darka Glišića i nastavio: „Veoma sam ponosan što smo poslednjih pet godina, planski i kontinuirano, zajedno sa Vladom Srbije, Kancelarijom za javna ulaganja i EPS-om, kao i iz lokalnog budžeta, uložili preko 500 miliona dinara u sve obrazovne institucije naše opštine. Obnovili smo OŠ „Mile Dubljević“ u Lajkovcu, njena izdvojena odeljenja u Bajevcu i Ratkovcu, otvorili potpuno novu školu „Dimitrije Tucović“ u Jabučju i novi objekat Predškolske ustanove „Leptirić“. Planiramo da krajem ove ili početkom sledeće godine počnemo izgradnju fiskulturne sale u OŠ „Dimitrije Tucović“ u Jabučju.“

 

Zorica Jocić je istakla da Školska uprava Valjevo ima odličnu saradnju sa srednjom školom u Lajkovcu i poželela je učenicima i nastavnicima da novi prostor iskoriste na najbolji način. Smatra da su četiri obrazovna profila koja upisuje srednja škola optimalna za opštinu sa postojećim brojem stanovnika. „Ko ulaže u obrazovanje nije samo graditelj, onaj koji obnavlja i rekonstruiše škole, već je i  humanista jer je jedina prava i dugoročna investicija u obrazovanje. Kada obnovite školu vi ostavljate nešto što će mnoge generacije koristiti. Mislim da opština Lajkovac i predsednik Andrija Živković, koji je naš kolega, ovim projektom zatvara krug obrazovnih objekata koji su ključni, matični, mada verujem da će se nastaviti i ulaganja u izdvojena odeljenja.“

Darko Glišić, predsednik susedne opštine Ub i čest gost Lajkovca, takođe je pohvalio posvećenost ka investiranju u obrazovne ustanove u kolubarskoj opštini. „Ulaganje u decu i obrazovanje jedino je ulaganje koje se uvek isplati. To jednoj sredini daje nadu da može biti perspektivna i da će napredovati.“

 

Osim zahvalnosti institucijama na velikom ulaganju u školski objekat, direktorka SŠ „17. septembar“ Kosana Grčić najviše je govorila o značaju nastavničkog poziva, sticanju znanja i odnosu nastavnika i učenika. „Nadam se da će tehničari mehatronike, elektrotehničari računara, ekonomski tehničari i bravari-zavarivači pored diploma naše škole poneti i lepe uspomene vezane za boravak u njoj. Jer, o radu škole najbolje govore njeni učenici“.

 

Srednja škola „17. septembar“ ima 400 učenika raspoređenih na tri četvorogodišnja (tehničari mehatronike, elektrotehničari računara, ekonomski tehničari) i trogodišnji smer bravar-zavarivač. Svih 30 učenika ovog smera uključeni su u dualno obrazovanje u saradnji sa RB Kolubara, gde imaju praksu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *