Dovoljno mesta za upis u srednje škole

U Kolubarskom okrugu  je 1.588 slobodnih mesta za upis srednjoškolaca, a 1.445 osmaka, tako da za upis ima sasvim dovoljno mesta, rekla je načelnica Školske uprave Valjevo, dr Zorica Jocić.

Kako je rekla na poslednjoj konferenciji za medije, već u decembru prošle godine počelo se sa planiranjem procesa upisa. Održani su sastanci sa direktorima škola, predstavnicima lokalnih samouprava, Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje i Regionalne provredne komore, jer su svi oni akteri razvoja lokalne samouprave.

 

Gimnazija ima 214 slobodnih mesta, Tehnička škola 240 slobodnih mesta – najviše, osam odeljenja, Poljoprivredna, Ekonomska i Medicinska škola imaju po 180 mesta, dakle po šest odeljenja i Muzička škola ima 24 mesta na dva smera: muzički izvođač i muzički saradnik, rekla je načelnica Školske upave Valjevo dr Zorica Jocić.

U procesu planiranja upisa korišćene su smernice Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i svi kriterijume koje je Ministarstvo propisalo, pojašnjava Jocić, dodajući da su polazili najpre od potreba lokalnih samouprava i broja učenika osmog razreda.

Vrlo se vodilo računa o potrebama lokalne privrede u smislu dualnog obrazovanja i zahtevima poslodavaca za dualnim obrazovnim profilima, što je vrlo značajno i o tome su postojali posebni sastanci na kojima je pomoćnica za dualno obrazovanje govorila o proceduri, zainteresovanima… Regionalna privredna komora je bila veoma uključena ove godine, kaže dr Jocić.

Prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja, muzičke i umetničke škole biće ralizovani u prvoj polovini maja.

Bitno je naglasiti da roditelji mogu da prijave svoju decu elektronski za prijemni ispit od 12. do 15. aprila. Međutim, ako propuste taj termin, dokumentaciju mogu doneti u škole 15. i 16. aprila. Kada polože prijemni ispit, to im neće biti jedini uslov da budu učenici tog odeljenja, već će morati da rade i završni ispit, naglašava načelnica Školske uprave Valjevo.

Nakon probne male mature koja je organizovana 9. i 10. aprila, male maturante očekuje polaganje završnog ispita 23, 24. i 25. juna, od čega će im između ostalog zavisiti upis uželjenu srednju školu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *