VALJEVU 80 MILIONA ZA PRELAZAK NA GAS

Valjevo je na javnom konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine dobilo skoro 80 miliona dinara za rekonstrukciju merno-regulacione stanice sa izgradnjom prateće opreme za prelazak na gas.

Na ovom javnom konkursu Valjevo je dobilo najviše sredstava od ukupno 130 miliona dinara koliko je odvojeno za sufinansiranje nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u 2021. godini, objavljeno je na gradskom sajtu.

Ministarka Irena Vujović je u Beogradu potpisala prve ugovore sa predstavnicima 31 lokalne samouprave na osnovu kojih će im resorno ministarstvo dodeliti 200 miliona dinara za projekte pošumljavanja i zamenu dotrajalih kotlarnica i ložišta u domaćinstvima kotlovima na ekološki prihvatljivije energente.

Za projekat rekonstrukcije merno-regulacione stanice sa izgradnjom prateće opreme za prelazak na gas kotla od 50 MW u valjevskoj toplani, izgradnju primarnog priključnog vrelovoda “Železnička” sa ugradnjom toplotnih podstanica za priključenje objekata “Zavoda za javno zdravlje”, “Nacionalne službe za zapošljavanje” i “Istorijskog arhiva” država je izdvojila 79,9 miliona dinara dok je za te namene iz gradske kase opredeljeno 23,6 miliona dinara.

Uvođenje KPG-a će omogućiti rad kotla snage 50MW sa gasovitim gorivom kao glavnim gorivom, a rekonstrukcija gorionika sa rekonstrukcijom dimnog kanala i napajanja kotla u cilju povećanja njegove energetske efikasnosti doprineće ispunjenju prethodno postavljenog cilja, a to je jeftinija proizvodnja i što niži stepen zagađenja životne sredine. Rezervno gorivo ovog kotla i toplane ostaje i dalje mazut – navedeno je na gradskom sajtu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Radio Valjevo 95,8 i 103,5 MHz (@radiovaljevo)

 

Kako je saopšteno, razvoj sistema daljinskog grejanja, odnosno priključivanje objekata na sistem daljinskog grejanja i gašenje postojećih kotlarnica, a u cilju smanjenja aerozagađenja, jeste prioritet grada Valjeva.

– Ovim projektom planirana je i izgradnja primarnog priključnog vrelovoda Železnička i ugradnja toplotnih podstanica za priključenje objekata Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva. Izgradnjom primarnog vrelovoda izgradiće se i priključni vrelovodi za objekte koji su u izgradnji tako da će se postići još bolji efekti smanjenja aerozagađenja u ovom delu grada Valjeva – navedeno je na zvaničnom sajtu Grada Valjeva.

Valjevo već godinama ima ozbiljnih problema sa aerozagađenjem i jedan je od najzagađenijih gradova u Srbiji.

/Kolubarski.info/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *