Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 16. marta

ZBOG VANREDNE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA , VLADE RS I GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

15.03.2021. Epidemiološka situacija COVID-19 bolesti u Valjevu u odnosu na prethodni dan više laboratorijski potvrđenih novoobolelih (prešlo 50), više pregleda COVID ambulanti DZ , manje pregleda u COVID puc Bolnice , manje na hospitalizaciji i respiratoru, više otpusta nego prijema, nije bilo smrtnih ishoda, manje vakcinisanih .

Sl.1.Broj laboratorijski potvrđenih novoobolelih raste svakodnevno od 01.03.2021.U prve dve nedelje januara od 16- 48, a zatim se do 01.03.2021. broj laboratorijski potvrđenih novoobolelih se održava između 20-30. Broj laboratorijski potvrđenih novoobolelih promenljiv i kretao se od 30-51.

Predlog mera:

1.VAKCINACIJA vakcinalni punkt -HOTEL GRAND I CENTAR ZA KULTURU. Vakcinacija se sprovodi kod osoba uzrasta od 18 godina starosti, naročito za medicinsko osoblje i lica koja su u bliskom kontaktu sa virusom.

Primenjuju se dve doze vakcine u razmaku od 2 do 4 nedelje sledećih vakcina : Pfizer-BioNTech, Sputnik V, Sinopharm i AstraZeneca u razmaku od 12 nedelja.

2.DA SVAKI POJEDINAC POVEĆA LIČNU ODGOVORNOST i kada je na kućnom lečenju ili kućnom karantinu , na radnom mestu, u zatvorenom i otvorenom, da ne organizuju i ne učestvuju na skupovima,proslavama i drugim okupljanjima brojnijim od 5 učesnika i ne boravi duže od 15 minuta u objektima gde nisu obezbeđene neophodne mere prevencije (distanca, maska,dezinfekcija…) kako bi zaštitila sebe i svoje najbliže i doprinela da zdravstveni sistem i drugi sistemi obezbede stalnu funkcionalnost;

3.SPROVODITI KORDINISANI INSPEKCIJSKI NADZOR GRADSKIH I REPUBLIČKIH INSPEKCIJA, PO PREDLOGU KORDINACIONOG TELA ZA INSPEKCIJE VLADE RS PO PROCENjENOM RIZIKU.

PRESECANjEM PUTEVA PRENOSA, OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM asimptomatskih, presimptomatskih nosilaca virusa i LEČENjEM obolelih se sprečava dalje širenje bolesti i zato treba:

ODRŽAVATI DISTANCU ,
NOSITI MASKU,
PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM ,
JAVITI SE ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.
AKO SE BORAVI DUŽE U ZATVORENOM PROSTORU DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLjAVAJU ILI ČEŠĆE PROVETRAVAJTE, POVREMENO NAPRAVITI PROMAJU,POVEĆAJTE VLAŽNOST U PROSTORIJI SA GREJANjEM,OVLAŽIVAČIMA,MOKRIM KRPAMA NA RADIJATORIMA, KUVAJTE VODU I TD.

U skladu sa čl. 13. Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19„Službeni glasnik RS“, br. 151 od 15. decembra 2020, 152 od 18. decembra 2020, 153 od 21. decembra 2020, 156 od 25. decembra 2020, 158 od 29. decembra 2020, 1 od 11. januara 2021, 17 od 26. februara 2021, 19 od 5. marta 2021, 22 od 12. marta 2021, u gradovima sa vanrednom situacijom važe i mere :

Član 13.

NA TERITORIJI JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE NA KOJOJ JE NADLEŽNI ORGAN PROGLASIO VANREDNU SITUACIJU ZBOG NASTANKA ELEMENTARNE NEPOGODE ŠIRENjEM EPIDEMIJE ZARAZNE BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2, danom stupanja na snagu akta o proglašenju vanredne situacije primenjuju se sledeće posebne mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti:

1) zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite;

2) u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite;

3) u svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra;

4) zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija;

5) ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata koji nemaju baštu i noćnih klubova, tako da ti objekti neće raditi od 21.00 časa do 06.00 časova narednog dana;

6) ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata koji imaju baštu, tako da ti objekti neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21.00 časa, a u otvorenom delu objekta (bašti) od 23.00 časa do 06.00 časova narednog dana;

7) prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova;

8) puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja;

9) u osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložiti okupljanja, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica);

10) u javnom prevozu obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila;

11) zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara;

12) sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda;

13) sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice);

14) česta dezinfekcija svih javnih objekata;

15) preporučuje se dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama;

16) što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Za svaku jedinicu lokalne samouprave, u slučaju proglašenja vanredne situacije zbog nastanka elementarne nepogode širenjem epidemije zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, Vlada može, posebnom odlukom, izmeniti mere iz stava 1. ovog člana, odnosno odrediti druge posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, uslove, način sprovođenja i izvršioce, ako to nalažu posebne okolnosti.

Sprovođenje mera zaštite iz st. 1. i 2. ovog člana, u skladu sa zakonom utvrđenim ovlašćenjima, obezbeđuju, koordiniraju i nadziru predsednici opština, odnosno gradonačelnici preko nadležnih opštinskih, odnosno gradskih organa i službi, štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave i nadležni zavodi, odnosno instituti za javno zdravlje.

Radno vreme regulisano Naredbom o radnom vremenu za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19 „Službeni glasnik RS“, broj 22/2021

224 Vakcinisanih osoba prvom ili drugom dozom (Sputnik V, Sinopharm).
51 – laboratorijski potvrđen novooboleli.
5246 –na kućnom lečenju i u bolnici
0 – umrlo.
0-završilo kućnu izolaciju –izlečeno.
284 – pregleda u COVID ambulanti DZ.
11– pregleda u COVID ambulanti OB Valjevo .
5– prijema na hospitalizaciju.
97 obolelih na hospitalizaciji u COVID delu OB Valjevo
10-na respiratoru
7 otpusta
158– testirana(144 -DZ, 0– Bolnica i 14–ZZJZ Valjevo) .
2 – zaposlena u zdravstvenim ustanovama u kućnom karantinu.

27 –zaposlena u zdravstvenim ustanovama u kućnoj izolaciji-lečenju.

Podaci ZZJZ u 13 časova , DZ i OB Valjevo u 2 čas dana 15.03.2021.

Na teritoriji Okruga 15.03.2021. godine u svim opštinama i Valjevu je 64 laboratorijski potvrđena novoobolela. U Osečini i Lajkovcu bez novoobolelih. U Mionici 1, u Ljigu 3 , Ubu 9 laboratorijski potvrđenih.

UKUPAN BROJ LABORATORIJSKI POTVRĐENIH OBOLELIH U VALjEVU OD POČETKA EPIDEMIJE JE 8943. UMRLO 188 OD SVIH UZROKA.

–U prvom talasu epidemije je obolelo 199 i umrlo 19 obolelih .

–U drugom talasu epidemije od 17.06.2020. do 08.10. je obolelo 995 i umrlo 13 obolelih.

-U trećem talasu od 08.10.2020. do danas je obolelo 7746 osobe, izlečeno 2393 i umrlo 156 ( od svih uzroka).

Oboleli su svih starosnih grupa sa različitih gradskih i seoskih područja,đaci, trudnice,zaposleni (u prometu, uslugama, javnim službama, zdravstvu,školama, obdaništima…) nezaposleni, penzioneri i osobe iz kućnog karantina,što ukazuje na široku lokalnu transmisiju u radnoj i životnoj sredini u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Kolubarski Info 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *