Raste broja pregledanih i pozitivnih u KOVID ambulanti

Epidemiološka situacija u Valjevu je i dalje nestabilna. U KOVID ambulanti Novo naselje od početka marta beleži se blagi rast broja pregleda sugrađana sa simptomima respiratornih infekcija sumnjivih na KOVID-19. Od 1. do 7. marta pregledano je preko hiljadu pacijenata sa respiratornim infekcijama i obavljeno 1.746 pregleda (pacijenti budu pregledani više puta), što je u proseku 250 pregleda dnevno.

– U odnosu na novembar kada smo imali 700 i više pregleda dnevno ove brojke su znatno manje, ali svakako treba da se zabrinemo. Svakodnevno se povećava broj pregleda i broj pozitivnih. U prvih sedam dana marta imamo polovinu pozitivnih u odnosu na ceo februar: od 703 testirana u našoj KOVID ambulanti 251 je pozitivan, dok je za ceo februar bilo 557 novih slučajeva. To znači da se ne pridržavamo mera. Jedino što možemo da uradimo to je da apelujemo na sugrađane da nose maske, održavaju higijenu ruku i ne borave u prostorijama sa mnogo ljudi. To se odnosi i na period posle vakcinacije i revakcinacije, bar dve nedelje, ali i posle toga treba da se čuvaju. Iako razumem mlade ljude, apelujem da smanje sa žurkama kako bismo što pre izašli iz ove situacije. Kliničke slike pacijenata KOVID ambulante su većinom blaže, ali dolaze i ljudi sa težim stanjem, pogotovo oni koji se kasno javljaju kod lekara – kaže direktor Doma zdravlja Valjevo dr Branka Antić.

Uz poštovanje preventivnih mera, imunizacija je jedan od načina da se epidemija stavi pod kontrolu. Do 8. marta je Dom zdravlja utrošio 19.107 vakcina, zajedno sa Opštom bolnicom 20.515 doza. Do sada je revakcinisano 7.500 ljudi.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *