Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 04. marta

ZBOG VANREDNE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA , VLADE RS I GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALjEVU od 01.01.- 03. 03.2021.godine.

TREĆEG marta (više laboratorijski potvrđenih novoobolelih , više pregleda u DZ, manje u Bolnici, više na hospitalizaciji i više na respiratoru, više prijema od otpusta).

278 Vakcinisanih osoba prvom ili drugom dozom (Sputnik V,AstraZeneca,Sinopharm Pfizer-BioNTech)

42 – laboratorijski potvrđena novoobolela .

4778 –na kućnom lečenju i u bolnici

0 – umrlo.

1-završilo kućnu izolaciju –izlečeno.

289 – pregleda u COVID ambulanti DZ.

12– pregleda u COVID ambulanti OB Valjevo .

3– prijema na hospitalizaciju.

58 obolelih na hospitalizaciji u COVID delu OB Valjevo.

10-na respiratoru .

171– testirano(98 -DZ, 48– Bolnica i 25–ZZJZ Valjevo) .

6 – zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u kućnom karantinu.

25 –zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u kućnoj izolaciji-lečenju.

Podaci ZZJZ u 13 časova , DZ i OB Valjevo u 21 čas dana 03.03.2021.

Na teritoriji Okruga u svim opštinama i Valjevu raste broj laboratorijski potvrđenih novoobolelih i 03.03.2021. godine iznosi 78. Broj laboratorijski potvrđenih novoobolelih u Mionici i u Lajkovcu je po 5 , u Ljigu 6 i u Ubu i Osečini po 10.

UKUPAN BROJ LABORATORIJSKI POTVRĐENIH OBOLELIH U VALjEVU OD POČETKA EPIDEMIJE JE 8460. UMRLO 176 OD SVIH UZROKA.

–U prvom talasu epidemije je obolelo 199 i umrlo 19 obolelih .

–U drugom talasu epidemije od 17.06.2020. do 08.10. je obolelo 995 i umrlo 13 obolelih.

-U trećem talasu od 08.10.2020. do danas je obolelo 7226 osobe, izlečeno 2392i umrlo 144 ( od svih uzroka).

Sl.2. Odnos testiranih i laboratorijski potvrđenih novoobolelih. Prosečna pozitivnost testiranih u poslednja tri dana je porasla nu odnosu na februar sa 19,16 % na 23,46%.

Oboleli su svih starosnih grupa sa različitih gradskih i seoskih područja,đaci, trudnice,zaposleni (u prometu, uslugama, javnim službama, zdravstvu,školama, obdaništima…) nezaposleni, penzioneri i osobe iz kućnog karantina,što ukazuje na široku lokalnu transmisiju u radnoj i životnoj sredini u zatvorenom i otvorenom prostoru i na ne sprovođenje mera .

Porast broja pregleda u COVID ambulanti DZ i Bolnice, broja laboratorijski potvrđenih novoobolelih , porast broja na hospitalizaciji i respiratoru zahtevaju :

DA SVAKI POJEDINAC POVEĆA LIČNU ODGOVORNOST i kada je na kućnom lečenju ili kućnom karantinu , na radnom mestu, u zatvorenom i otvorenom, da ne organizuju i ne učestvuju na skupovima,proslavama i drugim okupljanjima brojnijim od 5 učesnika i ne boravi duže od 15 minuta u objektima gde nisu obezbeđene neophodne mere prevencije (distanca, maska,dezinfekcija…) kako bi zaštitila sebe i svoje najbliže i doprinela da zdravstveni sistem i drugi sistemi obezbede stalnu funkcionalnost;

DA LICA KOJA SE NALAZE U KUĆNOM KARANTINU poštuju naložene mere rešenjem (ograničenje slobode kretanja,praćenje zdravstvenog stanja;

DA PREDUZETNICI, PRAVNA LICA I DRUGI POSLOVNI SUBJEKTI KAO I ZAPOSLENI DOSLEDNO sprovode sve naložene i predložene mere u poslovnim prostorijama;

Dosledno sprovođenje svih preventivnih mera u USTANOVAMA PREDŠKOLSKOG VASPITANjA I ŠKOLSKOG OBRAZOVANjA;

U JAVNOM PREVOZU obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila;

Sprovođenje mera zaštite U VERSKIM OBJEKTIMA I PRILIKOM VRŠENjA VERSKIH OBREDA;

Sprovođenje mera zaštite u KOZMETIČKIM, FRIZERSKIM SALONIMA, SALONIMA LEPOTE, FITNES CENTRIMA I TERETANAMA (MASKE I RUKAVICE).

POJAČATI KORDINISANI INSPEKCIJSKI NADZOR GRADSKIH I REPUBLIČKIH INPEKCIJA, PO PREDLOGU KORDINACIONOG TELA ZA INSPEKCIJE VLADE RS, A PO PROCENjENOM RIZIKU.

PRESECANjEM PUTEVA PRENOSA, OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM asimptomatskih, presimptomatskih nosilaca virusa i LEČENjEM obolelih se sprečava dalje širenje bolesti i zato treba:

ODRŽAVATI DISTANCU,
NOSITI MASKU,
PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM ,
JAVITI SE ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.
AKO SE BORAVI DUŽE U ZATVORENOM PROSTORU DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLjAVAJU ILI ČEŠĆE PROVETRAVAJTE, POVREMENO NAPRAVITI PROMAJU, POVEĆAJTE VLAŽNOST U PROSTORIJI SA GREJANjEM OVLAŽIVAČIMA,MOKRIM KRPAMA NA RADIJATORIMA, KUVAJTE VODU ITD.

Kolubarski Info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *