Čučković i Gojković u Paraleli: Uprkos manjim budžetima, realizovaćemo strateške projekte

Predsednik gradske opštine Obrenovac i gradonačelnik Valjeva, Miroslav Čučković i Lazar Gojković saglasili su se da je imunizacija protiv kovida-19 jedini način izlaska iz pandemije i vraćanja normalnom životu.

Gostujući u emisiji Paralela medijske mreže Info24, izajvili su da su građani i Valjeva i Obrenovca do sada pokazali visok nivo odgovornosti i da je odziv na masovnu vakcinaciju odličan.

 „Sve svetske sile su zabrinute kako će i na koji način zaštititi svoje stanovništvo, a mi danas imamo situaciju da građani Srbije mogu da biraju između tri ili četiri proizvođača vakcina. Mislim da je Srbija pokazala, sve naše opštine, da smo na jednom visokom nivou organizovanosti i one žilavosti o kojoj priča i naš predsednik, a u suštini zahvaljujući njemu, njegovim diplomatskim akcijama koje je imao, velikom ugledu koji ima u svetu, mi smo danas zemlja koja ne brine o tome, koliko o tome danas brinu i Nemci i Francuzi i Italijani i svi ostali narodi Evrope“, naveo je predsednik gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Gosti Paralele su ocenili da će Srbija iz ove zdravstvene krize izaći kao najmanje oštećena država u regionu i Evropi.

„Vakcinacija je jedini put za izlazak iz pandemije i vraćanje normalnom životu. Izuzetno je bitno to što predsednik radi i moramo biti zadovoljni u kakvom se stanju Srbija trenutno nalazi“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Prema rečima Čučkovića, ohrabruju vesti iz zemalja koje su ranije krenule u masovnu vakcinaciju, kao što je Izrael gde je od 128.000 građana koji su primili obe doze vakcine samo 20 ponovo zaraženo kovidom. Probelm sa nedostatkom vakcina u Evropi Čučković je objasnio činjenicom da nisu sačuvali drugu dozu, zbog čega je došlo do problema sa isporukom.

Čučković i Gojković su naveli da i Obrenovac i Valjevo tokom 2021. očekuje realizacija važnih investicija i da  su budžeti palnirani pažljivo kao bi imalo dovoljno novca za starteške projekte.

„Raspisali smo javne nabavke i za sve ono što smo planirali imamo  dovoljno sredstava u budžetu. Iako je budžet  smanjen zbog kovida i zbog ulaganja u zdravstveni sistem, ali najvažnije stvari kao što je nova kovid bolnica, kao što je novi veliki toplifikacioni sistem, kao što je završetak projekata voda do svake kuće, kao što je završetak škole i fiskulturne sale u naselju Zvečka, koja će biti jedna od najlepših i najmodernijih seoskih škola u Srbiji, je u punom jeku“, istakao je Čučković.

Gradonačelnik Valjeva je izjavio da je budžet prilično manji nego prošle godine i da su izdvojena sredstva za rešavanje ozbiljnog problema aerozagađenja, kao i da su spremni da konkurišu za sredstva sa raznim projektima koji se odnose na promenu kotlova na fosilna goriva i proširenje toplovodne mreže.

„Svakako smo u budžetu ostavili sredstva za po meni ključne stavri koje se odnose na grad Valjevo, pre svega završetak izgradnje ulice u privrednoj zoni koja treba da bude jedan preduslov, zajedno sa brzom saobraćajnicom koja se gradi od Iverka do Lajkovca, za dovođenje investitora kakav je na primer  „Mei Ta“ u Obrenovcu gde su i mnogi Valjevci pronašli posao“, kazao je Gojković.

Gojković je rekao da bi mu bilo drago da sutra građani  iz Obrenovca imaju mogućnost zaposlenja u Valjevu i nada se dolasku u grad na Kolubari jednog ozbiljnog i više manjih investitora.

Najavio je da od 1. februara kreću radovi i za četiri meseca biće gotova izgradnja industrijske zone.

 „Veliki sam optimista, investitori su dolazili, razgovarali smo, vraćaju se, zainetersovani su i siguran sam da ćemo vrlo brzo imati dobre vesti za građane Valjeva“, poručio je Gojković.

Obrenovac je dobio novog domaćeg investitora kompaniju Matiz iz Ivanjice koja gradi veliki pogon čime će se zaposliti dodatni broj građana iako je nezaposlenost rekordno mala, rekao je Čučković.

„Mei Ta pravi još jedan logistički centar koji će takođe pružiti mogućnost da se zaposli pre svega ženska popualcija, ekonomisti i komercijalsiti  i ono što je najvažnije započeli smo sa ministarstvom izradu najvažnijeg infrastrukturnog projekta za nas a to je izgradnja brze saobraćajnice Barič-Duboko-Umka-Ostružnica i gradske saobraćajnice koja vezuje  Surčin i Novi Beograd. Plus, imamo jedan veliki gradski projekat a to je uređenje centra Obrenovca. Kompletno ćemo srušiti ono što je današnja pijaca i njena okolina sa starim lokalima, kioscima i svim onim što tamo postoji. Napravićemo jedan lep moderan tržni centar odnosno jednu tržnicu koja će imati pijačni deo i mlečnu halu, kao i veće lokale. Očekujemo da posle leta krenemo realizaciju projekta, a do leta otvorićemo veliki tržni centar, to je privatna investicija, na  ulasku u Obrenovac. Nadamo se da ćemo tokom ove da se domognemo jednog ozbiljnog ulagača u naš hotel“, naglasio je Čučković.

Gojković je podsetio da sesprema izgradnja transportnog gasovoda do Valjeva jedinog pravog rešenja za probelm zagađenosti vazduha.

„Dok gas ne dođe treba da odradimo mi neke stvari koje su u našoj moći, a to je gašenje svih kotlarnica na fosilna goriva, promena energenta u fabrici Krušik, vi zante da oni troše dosta uglja i u letnjem periodu. U procesu su završetka tehniče dokumentacije za promenu kotlova koji bi sada bili na komprimovani gas. Razmišljamo da u ovoj godini pronađemo mogućnost i pored ograničenog budžeta da maksimalno izađemo u susret građanima što se tiče podstanica i novih priključaka kako bi se što veći broj korisnika priključilo na daljinski sistem grejanja“, objasnio je Gojković.

Izvor zagađenaj vazduha u Obenovcu je pre svega termoelektrana. Taj problem će biti rešen jer je u Termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A) počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, vrednog više od 167 miliona evra. Projekat će smanjiti emisije sumpor-dioksida (SO2) za devet puta. Rok za izgradnju postrojenja za odsumporavnje je 42 meseca, posle kojeg sledi garantni period i probni rad postrojenja od 12 meseci.

Oba sagovornika Paralele su se saglasila da su ipak ključni izvor zagađenja vazduha u Srbiji individualna ložišta kojih recimo u Valjevu ima 10.000.

„Suština je da ljudi lože sve i svašta. Imate ljude koji su bezobrazni, koji ubacuju u svoje individualne peći sve, imate one koji su u nemaštini pa zbog toga to rade, svoj komunalni otpad ne bacaju u kontejnere već ga spaljuju i na taj način truju i sebe i svoju okolinu. Gašenje tih individualnih kotlarnica je najvažnija stavr. Mi to možemo u Obrenovcu da uradimo, mi smo u našoj Strategiji zaštite životne sredine to i radili širenjem toplifikacione mreže ali naš izvor zagađenja je elektrana“, ispričao je Čučković.

On je rekao da je u Obrenovcu završena izgradnja gasovodne mreže do svake kuće i da se velike nade polažu u turski tok kako bi energent stigao. Ulaže se i u izgradnju biciklističkih staza, pošumljavanje, a nabavljeni su i autobusi novije generacije na frekventnijim linijama javnog saobraćaja koji manje zagađuju, dodao je Čučković.

U borbi za zadravu životnu sredinu, u Srbiji će se graditi i Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, kao i kanalizaciona i vodovodna mreža.

„Ugasili smo samo u protekloj godini sa 40 km izgrađene kanalizacione mreže 2.200 septičkih jama.  Sada smo otkupili parcelu od 90 ari i spremno dočekujemo izgradnju Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda“, izjavio je Čučković.

I ove godine iz oba lokalna budžeta predviđene su subvencije za poljoprivredu koja je u Obrenovcu treći stub razvoja.

U ovogodišnjem budežtu grada Valjeva jedino su povećana sredstva za poljoprivredu.

Čučković i Gojković su istakli značaj saradnje dve susedne lokalne samouprave i istakli da ravnomerni razvoj znači podjednake uslove za život u svim delovima Srbije.

Naglasili su da se Divčibare, biser zapadne Srbije, mora sačuvati i ulagati u izgradnju neophodne infrastrukture. Završava se i izgradnja etno tržnice u centru Divčibara koju je sa 27 miliona dinara finansirao delom Grad Valjevo, a delom resorno ministarstvo.

„Starteški važni projekti za Valjevo su sazreli i moramo ih u što kraćem vremenskom periodu realizovati a kada se uhavti zamajac onda sve bolje ide“, ocenio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Gosti Paralele su poručili da je pred svima nama mnogo rada i da je za realizaciju strateških investicija potrebno vreme.

Čučković je predočio da je Srbija finansijski stabilna i da je tokom kovid pandemije zabeleženo tri milijarde stranih ulaganja, dok u regionu svi skupa nisu imali ni polovinu od toga.

O kvalitetu investitora govori i podatak da sve više građana želi da radi u privatnom sektoru zbog viših zarada, dodao je Čučković.

„Obrenvac, Ub, Valjevo, Osečina, mi smo srce Srbije zajedno sa zapadnim mačvanskim delom. Tu je naša državnsot nastajala, zato se i naš auto-put zove Miloš veliki i naš cilj jeste da mi stvorimo bogato društvo koje će biti spremno da ostane i opstane na tom području, da maldi ne moraju da idu za Beograd i da se živi kvalitetno i dobro u tim delovima Srbije“, zaključio je predsednik gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *