Svetosavska podela paketića za mališane iz tri valjevska sela

Predškolcima i školarcima iz Poćute, Stubo i Brezovica, podeljeni su svetosavski paketići uoči školske slave Sveti Sava u školi u Poćuti. Donator svetosavskih paketića bila je Beogradsko – karlovačka mitropolija, a podelu paketića je pomogao grad Valjevo.

„Ovo je stvarno lepo da pred Savindan organizujemo ovako lepu akciju. Svi ti paketi su pripremljeni, tako da pored slatkiša, imamo i edukativni materijal o Svetom Savi, našem prvom arhiepiskopu. Ono što bih ja želeo da kažem jeste da je socijalna politika veoma osetljiva kategorija i samo zajedničkim snagama i zajedničkim idejama možemo doprineti poboljšanju usluga socijalne politike u gradu. Grad Valjevo trenutno ima sedam usluga socijalne zaštite koje pruža i u ovoj godini ćemo uvesti osmu uslugu, to je SOS telefon za žrtve nasilja u porodici. Takođe, sredstva iz budžeta su prošle godine bila 163 miliona, sada smo povećali na 209 miliona dinara. Pored svih tih usluga, donirali smo i novčanu pomoć za svako prvorođeno dete u porodici i trudićemo se da u narednim godinama još više opredelimo sredstva za takve namene. Deca su budućnost ovog grada i socijalno ugrožena deca su posebno osetljiva kategorija i naravno da će grad Valjevo i u narednom periodu fokus staviti na decu“, rekao je Marko Jevtić, član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Podelu paketića organizovao je protojerej stavrofor Milinko Jović, predsednik Hrišćansko pravoslave zajednice, Udruženje „Zagrljaj“ i grad Valjevo.

„Danas smo se ovde okupili iz čiste hrišćanske ljubavi, pre svega iz poštovanja prema Svetom Savi, a onda i ljubavi prema školi i našoj zlatnoj deci. Sveti Sava je još kao mlad čovek bio svestan da je srpska kultura, pismenost i umetnost bila u povoju. Gledam iz današnje perspektive, Sveti Sava je i tada znao da Srbiji mnogo treba da bi se uzdigla i prosijala među evropskim zemljama i otišao je u svetu zemlju, posećivao crkve, manastire, monahe, isposnike i mudrace i sav taj sjaj, kao zlatne bisere je pokupio i doneo u Srbiju. To sve govori o veličini i značaju Svetog Save. Čast nam je bila da dođemo i podsetimo decu koliko je važan ovaj praznik, a i da ih obradujemo ovim poklončićima“, naglasio je protojerej stavrofor Milinko Jović.

„Radost i sreća prvo moja kada sam videla osmeh na njihovom licu, iako nose maske, vidi se da im se oči smeju. Vrlo sam srećna i zadovoljna. Taj humani gest i to darivanje, to će se pričati, bio neko, doneo nešto, ali nije u tome draž. Draž je u njihovoj sreći, što će oni sada u narednom periodu sa svojom učiteljicom o tome pričati, a i meni je puno srce. Zahvaljujući svim ljudima koji su u ovoj priči, to su ljudi velikog srca, jer svačije malo, nekome mnogo znači“, rekla je Lepa Pirgić, predsednik Udruženja „Zagrljaj“.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *