Humanost za primer i ugled

Osim akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi, Crveni krst u Valjevu ponosi se i narodnom kuhinjom, koja godišnje podeli između 126.000 i 128.000 obroka.

Crveni krst u Valjevu neprekidno se po ostavrenim rezultatima nalazi u samom vrhu liste najboljih u Srbiji. Često se Valjevci navode kao primer za ugled, naročito kada je reč o primeni novog zakona o transfuzijskoj medicini na lokalnom nivou.

Kako ističe Miroslav Đukić, sekretar Crvenog krsta u Valjevu, njihovi rezultati počivaju na dobroj volji, plemenitosti i humanosti sugrađana.

U prvih 15 dana septembra, na području grada prikupljeno je 258 jedinica krvi, a 281 dobrovoljni davalac ponudio je dragocenu tečnost. Crveni krst u Valjevu sa Institutom za transfuziju krvi Srbije svakog utorka realizuje redovne akcije i svaki put utvrđeni plan od 40 jedinica bude premašen za najmanje 25 posto.  Pažnju je nedavno privukla pomalo neobična akcija „Kafana u službi humanosti”, organizovana u restoranu „Platani”. Dobrovoljni davaoci pokazali su jednu novu dimenziju kafanskog života. Umesto planiranih 100 došlo ih je 124, i njih 114 je dalo krv…

‒ To što mi u Valjevu postižemo dobre rezultate u oblasti dobrovoljnog davalaštva ne znači da će naša bolnica uvek biti opskrbljena dovoljnim količinama krvi. Prave se prioriteti i oni koji su u prvom redu hitnosti dobijaju krv, kako bi se spasavali životi. Međutim, ako mi u Banku krvi dajemo više, imamo pravo i da očekujemo i da tražimo više, što, opet, ne znači da ćemo sve traženo i dobiti – objašnjava Đukić.

Drugi značajan segment aktivnosti valjevskog Crvenog krsta jeste narodna kuhinja čiji je rad, nakon sedmogodišnjeg prekida, obnovljen 2010. zahvaljujući inicijativi i sredstvima lokalnog Rotari kluba. Akciju su podržali i donatori i gradska uprava. Danas svakodnevno 500 žitelja Valjeva i okoline na četiri punkta dobija kvalitetne kuvane obroke s mesom. Narodna kuhinja radi bez pauze, godišnje podeli između 126.000 i 128.000 obroka, a socijalno ugroženim sugrađanima obezbeđuje i pakete sredstava za ličnu higijenu.

‒ Na taj segment rada Crvenog krsta smo ponosni, jer smo doprineli da oživi nešto što je na dobrobit najugroženijih sugrađana. Mi smo organizacija koja nastoji da olakša ljudsku patnju u svakom obliku ‒ ukazuje Miroslav Đukić.

U valjevskom Crvenom krstu realizuju i mnoge druge humanitarne aktivnosti ‒ obuke zaposlenih iz prve pomoći, zdravstveno preventivne kampanje posvećene borbi protiv bolesti zavisnosti, borbi protiv pušenja, prevenciji trgovine ljudima. Posebno su ponosni na svojih 170 volontera koji su tokom vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona pomagali starijim sugrađanima koji su morali da budu u kućnom karantinu.

‒ Naša uloga je definisana principima pokreta Crvenog krsta i nemamo razloga da se nešto posebno hvalimo. Sve što radimo se valjda podrazumeva i od nas i očekuje u svakoj situaciji, i redovnoj i vanrednoj ‒ poručuje Miroslav Đukić, sekretar Crvenog krsta u Valjevu.

Kolubarski Info / Politika / Foto: Politika 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *