Poduhvat operskog pevača iz Valjeva: Pesmom sačuvao Mejinu česmu

Operski pevač Marko Tomić je zasukao rukave, latio se trimera i uredio Mejinu česmu – omiljeno izletište Valjevaca, na obali reke Gradac, jedne od najlepših i najčistijih u jugoistočnoj Evropi.

Pokošena je trava, iskrčeno šiblje, uklonjen otpad oko česme podignute krajem 19. veka, a obnovljene 1929. zaslugom poznatog Valjevca Milana Gođevca, iz čuvene graditeljske porodice u gradu na Kolubari.

A, profesor muzičke kulture, te umetnosti i dizajna u Valjevskoj gimnaziji Marko Tomić je uređivanje izletišta započeo sa svojim učenikom i jednim prijateljem iz Majdanpeka koji mu je bio u gostima. Kasnije su im se priključili članovi Gračanske patrole – udruženja Valjevaca koji nastoje da se očuva lepota i nedirnuta priroda reke Gradac.

– Kada smo završili sređivanje, organizovali smo okupljanje ljubitelja prirode. Pevao sam uz pratnju profesora gitare Luke Jezdića, učenica Darija Branković i njen drug Marko Dević su izveli još nekoliko kompozicija, a Marko Teodorović je govorio stihove Brane Petrovića. Članovi Gračanske patrole pevali su “iz vika”, pa su mnogi prolaznici zastajali i aplaudirali – kaže Tomić.

Inače, Mejina česma je ime dobila po Turčinu Mehmetu begu Plaviću, poznatom po nadimku Meho, za kojeg se veruje da ju je izgradio pred početak 20. veka.

PROJEKAT I SAGLASNOSTI

– Potrebno je je još radova da bi se česma kompletno uredila, pa ćemo sačiniti projekat i zatražiti građevinske saglasnosti za postavljanje sigurnosnih ograda na plato iznad ove atrakcije. Treba još dozidati delove koji su oštećeni, te možda napraviti i prilaz reci… – kaže Tomić.

Kolubarski Info / Večernje novosti / Foto: Večernje novosti

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *