Otvaranjem škole u Bajevcu proslavljen Dan opštine Lajkovac

Svečanim otvaranjem rekonstruisane osmogodišnje škole u Bajevcu, gde počeci opismenjavanja datiraju u daleku 1842. godinu, obeležen je 16. septembar – Dan opštine Lajkovac. U potpunu obnovu zgrade i dvorišta izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Mile Dubljević“ u Bajevcu Vlada Republike Srbije uložila je 103 miliona dinara preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Obraćajući se na svečanoj akademiji predsednik opštine Andrija Živković istakao je da je za četiri godine čak 11 objekata na teritoriji opštine Lajkovac dobilo lepši i savremeniji izgled.

– Među njima bih izdvojio novi objekat predškolske ustanove „Leptirić“, kao prvo značajno ulaganje u nizu. S ponosom ću spomenuti i završetak nove zgrade OŠ „Dimitrije Tucović“ u Jabučju, rekonstrukciju izdvojenog odeljenja „Mile Dubljević“ u Ratkovcu, rekonstrukciju Srednje škole „17.septembar“ Lajkovac i najzad rekonstrukciju osnovne škole ispred koje se sada nalazimo. U spomenute objekte uloženo je oko 500 miliona dinara iz budžeta opštine Lajkovac i državnih fondova, na čemu smo veoma zahvalni Kancelariji za javna ulaganja Republike Srbije. Ulaganje u obrazovanje biće prioritet opštine Lajkovac i u narednom periodu, jer je to siguran zalog za budućnost.

Sa tom konstatacijom se složio i predsednik susedne opštine Ub Darko Glišić, koji je prisutnima poručio da je jedino ulaganje koje se uvek isplati ulaganje u decu i obrazovanje. Oni koji imaju priliku da pomognu u jednom tako velikom delu ostaju zapamćeni, zaključio je Glišić.

Pismenost ovog kraja ima duboke korene i vezana je za crkvu u obližnjem Stepanju, gde su učitelji uglavnom bili sveštenici. Škola postaje državna 1842. godine i posle škole u Bogovađi najstarija je u ovom kraju. Prvi učitelj bio je Mihailo Petrović iz Vojvodine. Posle Drugog svetskog rata velikim zalaganjem kolektiva otvorena je osmorazredna škola u Bajevcu, a nastava u sadašnjoj zgradi odvija se od 1964. Bila je samostalna do 1995. godine pod nazivom OŠ „Momčilo Popović“, kada je pripojena OŠ „Mile Dubljević“ Lajkovac kao izdvojeno odeljenje.

Načelnik Školske uprave Valjevo dr Zorica Jocić podsetila je da škola u Bajevcu trenutno ima 50 učenika raspoređenih u osam odeljenja i da joj je želja da bude što više dece, kako bi škola ostala osmogodišnja. Takođe je istakla da sada postoje svi uslovi da škola pređe na jednosmenski obogaćeni rad, koji je projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U ime svih učenika i kolektiva na uspešnoj realizaciji obnove školske zgrade u Bajevcu zahvalila se direktorka OŠ „Mile Dubljević“ Biljana Žujović.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su: duo „Amorozo“ koji čine profesorke Muzičke škole „Živorad Grbić iz Valjeva Danica Krunić i Aleksandra Milivojević Jocić, etno pevačka grupa sastavljena od Mile Ristović (nastavnice škole u Bajevcu) i Teodore Jović, kao i glumica Angelina Lukić u ulozi voditelja. Crvenu vrpcu presekli su učenici i pustili balone u vazduh.

Dvorište škole je izuzetno veliko i radi se na njegovom uređenju. Završen je teren za mali fudbal i rukomet, u toku je izgradnja odbojkaškog terena, priprema za uređenje zelenih površina, a u narednom periodu biće izgrađena sala za fizičko vaspitanje.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *