Stomatološki sistematski pregledi za osnovce i srednjoškolce

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u Valjevu, koja je trenutno mirna, Stomatološka služba Doma zdravlja Valjevo započela je zakonski obavezne sistematske preglede u osnovnim (gradskim i seoskim) i srednjim školama. Učenici i roditelji će biti unapred obavešteni o rasporedu sistematskih pregleda. Sistematski pregled podrazumeva: pregled zuba i vilice, uočavanje ortodontskih nepravilnosti (nepravilan rast i raspored zuba), obuku za pranje zuba, uočavanje frenuluma (sapet jezik) i fluorisanje.

Radno vreme stomatoloških ambulanti u gradskim školama usklađeno je sa trenutnim smenama učenika. U seoskim školama stomatološke ekipe će dolaziti da pregledaju učenike. Danas su pregledi i zdravstveno-vaspitni rad realizovani u školi „Sveti Sava“ u Popučkama sa dve ekipe lekar-sestra, u utorak su pregledi u OŠ „Prota Mateja Nenadović“ u Brankovini, u sredu u izdvojenim odeljenjima Babina Luka, Kotešica, Joševa i Gola Glava, u četvrtak u Divcima, a u petak po izdvojenim odeljenjima ove škole u Klanici, Valjevskoj Loznici i Rabrovici.

Lekar iz ambulante u Kamenici radiće preglede učenika osnovne škole u Kamenici i pripadajućih izdvojenih odeljenja, kao i đaka škole na Stavama i njihovih izdvojenih odeljenja.

Stomatološka služba ima dovoljno instrumenata sterilisanih u atoklavu za sistematske preglede, koji se nose u sterilnim kesama na teren, tako da učenici i roditelji ne treba da brinu u epidemiološkom pogledu.

Imajući u vidu da postoji puno ortodontskih nepravilnosti kod dece (krivi zubi, nepravilan rast, urastanje itd.), Stomatološka služba Doma zdravlja moli roditelje da posle obaveznog sistematskog pregleda dovedu dete kod ortodonta u zgradu Stomatologije, u smenu suprotnu od školske smene deteta. Pregled mogu obaviti svakim radnim danom sem srede, od 8 do 12 časova prepodne i od 14 do 18 časova popodne.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti svi pacijenti do 26 godina starosti, koji se školuju, obavezni su da imaju svog izabranog stomatologa. Zbog toga Stomatološka služba DZ Valjevo moli roditelje da potpišu liste izabranih stomatologa, bez obzira da li deca imaju i privatne stomatologe. Po istom zakonu i sistematski pregled je obavezan. Bez obzira da li su roditelji zaposleni ili ne ili su poljoprivrednici, sva deca su socijalno osigurana, ali moraju imati overene knjižice, tako da Stomatološka služba podseća roditelje da u Fondu zdravstvenog osiguranja overe knjižicu.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *