Stara crkva u Osečini spomenik kulture od velikog značaja

Stara crkva u Osečini predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Po podizanju je prvo bila posvećena Svetom Georgiju, a od 1765. godine Svetom Vaznesenju Gospodnjem. Turci su je više puta palili, a Srbi obnavljali. Bila je svedok vremena, srećnih i nesrećnih događaja, života i smrti, stradanja i uzdizanja. Crkvena porta je bila mesto okupljanja građana za vreme vašara, praznika i svetkovina.

Stari i novi hram u Osečini
Stari i novi hram u Osečini, Foto: FB TO Podgorina

Stara crkva u Osečini nalazi se na 300 metara od centra, sa leve strane puta za Gornje Crniljevo.

“Prvi pomen crkve u Osečini nalazimo u Račanskom pomeniku, gde su zabeleženi prilozi dva sveštenika iz Osečine manastiru Rači. Ovi prilozi su dati pre 1638. godine, kada je jedan od njih, Jovica, dao poslednji prilog. Ovi podaci ukazuju na postojanje crkve u Osečini u prvoj polovini 17. veka, kada je ona bila posvećena sv. Georgiju”, navode u Narodnoj biblioteci Osečine.

Takođe, poznata su imena sveštenika iz 1707. godine, potom iz 1724. i 1730. godine, kao i podatak da je stara crkva obnavljana 1735. godine.

“Većina autora koji su se do sada bavili vremenom izgradnje stare crkve u Osečini slaže se da je ona izgrađena 1765. godine, što je i zvanični podatak Srpske pravoslavne crkve. Međutim, ima i onih koji smatraju da je ta zabeleška načinjena zbog rekonstrukcije krova ranije postojeće crkve, što ukazuje  i na mogućnost da je ova crkva zapravo još starija od pomenute godine. Ovaj hram je posvećen sv. Vaznesenju Gospodnjem”, objašnjavaju stručnjaci Narodne biblioteke.

Osnova joj je u obliku broda sa petostranom apsidom. Ranije je imala ulazni trem, ali je on verovatno zazidan 1814. godine kada je crkva popravljana, jer je stradala za vreme Prvog i Drugog srpskog  ustanka.

Gradili su je, kao i još mnogo toga na ovim prostorima, majstori iz Osata. Građena je od kamena, a pokrivena je drvenim crepom – klisom. Zidovi su visoki 3 metra, a pod crkve je nešto niži od okolnog zemljišta. Krovna konstrukcija je generalno poravljena i zamenjena 1972. godine.

Nova crkva u Osečini
Nova crkva u Osečini, Foto: FB TO Podgorina

“Smatra se jednom od crkava prelaznog perioda, što znači da je nastala u prelaznom periodu od crkava brvnara prema hramovima zidanim od čvrstog materijala. Turci su je više puta palili, a takođe je pretrpela i razna druga ratna razaranja. Ipak, svaki put je obnovljena najvernije moguće svom prethodnom izgledu. U ovakvim razaranjima, uništene su brojne ikone i religijski predmeti, kao i veliki deo dokumentacije crkve”, zaključuju priču o Staroj crkvi u Osečini spomeniku kulture od velikog značaja u Narodnoj biblioteci.

Ovaj medijski sadržaj sastavni je deo projekta “Kulturno blago Osečine” koji je finansijski podržan od strane opštine Osečina. Projekat se bavi razvojem kulturnog i umetničkog stvaralaštva, očuvanjem kulturne baštine, kulturnog identiteta, tradicije, običaja i opšteg kulturno istorijskog nasleđa.

Zahvaljujemo se na saradnji Narodnoj biblioteci i direktorki mr Ani Vasiljević, kao i Turističkoj organizaciji Podgorina.

Kolubarski Info / Foto: FB TO Podgorina

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *