Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 2. avgusta

Novi korona virus SARS-CoV-2 predstavlja potpuno novi soj virusa koji do sada nije identifikovan u humanoj populaciji.Prema genetskoj strukturi sličan je SARS-CoV.

Prenos SARS–CoV-2 odvija se sledećim mehanizmima:

a. Najčešće se širi bliskim kontaktom sa osobe na osobu (oko 1,8 metara razdaljine).
b. preko respiratornih kapljica koje nastaju kada inficirana osoba kašlje ili kija, slično kao što se širi virus gripa i ostali respiratorni patogeni.
c. Te kapljice mogu doći u kontakt sa ustima, nosem ili očima ljudi u blizini inficiranog, ili ih isti mogu udahnuti u pluća.
d. Dodirom površina ili predmet koji imaju virus na sebi, a zatim dodirom sopstvenih usta, nosa ili eventualno očiju. Postoje dokazi da koronavirusi mogu ostati infektivni na neživim površinama nekoliko sati ili čak dana.
e. Postoji velika verovatnoća da normalan govor dovodi do prenošenje virusa u vazduhu u zatvorenim okruženjima.
Oboljenje može biti asimptomatskog ili lakog oblika sa respiratornim simptomima (kašljem, nedostatkom daha, otežanim disanjem) i temperaturom.
U težim slučajevima, infekcija može da izazove upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, bubrežnu insuficijeniju, pa i smrt.

PRESECANjEM NAVEDENIH PUTEVA PRENOSA, OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM ASIMPTOMATSKIH , PRESIMPTOMATSKIH NOSILACA VIRUSA I LEČENjEM OBOLELIH SE SPREČAVA DALjE ŠIRENjE BOLESTI I ZATO TREBA:

ODRŽAVATI DISTANCU ,
NOSITI MASKU,
PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM I
JAVITI SE EPIDEMIOLOGU I ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALjEVU NA DAN 02.08.2020.GODINE
ZBOG PRETEĆE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA, VLADE RS I ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

U COVID ambulanti DZ Valjevo je pregledano 104 osobe sa respiratornim infekcijama.

U Prijemno urgentnom centru OB Valjevo je pregledano 8 sumnjivih i verovatnih slučaja na COVID 19, od kojih je 2 primljeno na hospitalizaciju.

Na hospitalizaciji u OB Valjevo 90 pacijnata sa sumnjom na COVID 19 i laboratorijski potvrđenih ( infektivno 42 i pulmo 48). Uzeto 18 briseva.

U ZZJZ se istražuju kontakti sa laboratorijski potvrđenim licima. U drugom piku epidemije istraženo oko 1350 kontakata i uzeto 01.08.2020. 22 brisa.

U Valjevu u poslednja 24 časa laboratorijski potvrđeno 25 novoobolelih lica.

U kućnim uslovima se leči 559, a u bolnici 58 laboratorijski potvrđenih osoba.

Ukupan broj obolelih od početka epidemije je 1028. U drugom piku epidemije od 17.06.2020. do danas je laboratorijski potvrđeno 832 obolelih osoba, više muškog nego ženskog pola, prosečne starosti ispod 50 godina.

Od početka epidemije izlečeno 390 osoba.

Broj uzetih briseva 1.08.2020.godine je 38. Od 17.06. – 31.07.2020. godine uzeto 3602 briseva .

Broj zaraženih radnika u zdravstvenim ustanovama od 1.06. – 31.07.2020 -42. Broj novozaraženih na dan izvestavanja 1, u kućnoj izolaciji 18 izlečeno 9 osoba.

Broj umrlih od početka epidemije je 21 .

U poslednja 24 časa, u ostalim opštinama Okruga 23 laboratorijski potvrđenih novoobolelih (u Lajkovcu 12 , u Mionici 1 , u Ubu i Osečini po 4 i u Ljigu 2 .)

Kordiniranim zajedničkom inspekcijskim kontrolama utvrđeno da se u pojedinim poslovnim objektima ne sprovode sve naložene i predložene mere (održavanje distance i nošenje maski i dr…) protiv odgovornih lica u poslovnim objektima koji se ne pridržavaju mera biće preduzete propisane kaznene mere. Inspekcijski nadzor se nastavlja.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *