Epidemiološka situacija covid-19 bolesti u Valjevu na dan 31.07.2020. godine

IZ ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA VALjEVA.

Novi korona virus SARS-CoV-2 predstavlja potpuno novi soj virusa koji do sada nije identifikovan u humanoj populaciji. Prema genetskoj strukturi sličan je SARS-CoV.

Prenos SARS–CoV-2 odvija se sledećim mehanizmima:

a. Najčešće se širi bliskim kontaktom sa osobe na osobu (oko 1,8 metara razdaljine).
b. preko respiratornih kapljica koje nastaju kada inficirana osoba kašlje ili kija, slično kao što se širi virus gripa i ostali respiratorni patogeni.
c. Te kapljice mogu doći u kontakt sa ustima, nosem ili očima ljudi u blizini inficiranog, ili ih isti mogu udahnuti u pluća.
d. Dodirom površina ili predmet koji imaju virus na sebi, a zatim dodirom sopstvenih usta, nosa ili eventualno očiju.Postoje dokazi da koronavirusi mogu ostati infektivni na neživim površinama nekoliko sati ili čak dana.
e. Postoji velika verovatnoća da normalan govor dovodi do prenošenje virusa u vazduhu u zatvorenim okruženjima“
Oboljenje može biti asimptomatskog ili lakog oblika sa respiratornim simptomima (kašljem, nedostatkom daha, otežanim disanjem) i temperaturom.
U težim slučajevima, infekcija može da izazove upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, bubrežnu insuficijeniju, pa i smrt.
PRESECANjEM NAVEDENIH PUTEVA PRENOSA I OTKRIVANjEM ASIMPTOMATSKIH I PRESIMPTOMATSKIH NOSILACA VIRUSA SE SPREČAVA DALjE ŠIRENjE BOLESTI I ZATO TREBA:

  1. ODRŽAVATI DISTANCU ,
  2. NOSITI MASKU,
  3. PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
  4. IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM
  5. ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA,JAVITI SE EPIDEMIOLOGU I ORDINIRAJUĆEM LEKARU.

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALjEVU NA DAN 31.07.2020.GODINE.

ZBOG PRETEĆE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA, VLADE RS I ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

U COVID ambulanti DZ Valjevo je pregledano 156 osoba sa respiratornim infekcijama i uzeto 76 briseva.

U Prijemno urgentnom centru OB Valjevo je pregledano 16 sumnjivih, verovatnih i laboratorijski pozitivanih slučajeva na COVID 19 od kojih 4 primljeno na hospitalizaciju.

Na hospitalizaciji u OB Valjevo 97 pacijnata sa sumnjom na COVID 19 i laboratorijski potvrđenih ( infektivno 42 i pulmo 55). Uzet 31 bris.

U ZZJZ se istrživanje kontakata nastavlja i istraženo 56 kontakata sa obolelim licem i uzeto 12 briseva.

U Valjevu u poslednja 24 časa laboratorijski potvrđeno 9 novoobolelih lica.

U kućnim uslovima se leči 540, a u bolnici 53 laboratorijski potvrđene obolele osobe.

Ukupan broj obolelih od početka epidemije je 1003.

U drugom piku epidemije od 17.06.2020. do danas je laboratorijski potvrđeno 808 obolelih osoba,više muškog nego ženskog pola, starosti ispod 50 godina.

Od početka epidemije izlečeno 389 osoba, a u drugom piku do danas 213 osoba.

Broj uzetih briseva 30.07.2020.godine je 119. Od 17.06 –31.07.2020. godine uzeto 3384 briseva.

Broj zaraženih radnika u ZU od 1.06. – 30.07.2020 -40. Broj novozaraženih na dan izveštavanja 0, u kućnoj izolaciji 18, izlečeno 7 osoba.

Broj umrlih od početka epidemije je 21.

U poslednja 24 časa, u ostalim opštinama Okruga 8 laboratorijski potvrđenih novoobolelih (u Lajkovcu 6, u Ljigu i Mionici po 1 .)

ANALIZOM ISTRAŽIVANIH POKAZATELjA MOŽE SE ZAKLjUČITI DA SE SITUACIJA U VEZI SA EPIDEMIJOM VIRUSA KORONA U VALjEVU POPRAVLjA I DA SPROVOĐENjE PREDLOŽENIH I NALOŽENIH MERA DAJE REZULTATE.

Kordiniranim zajedničkom inspekcijskim kontrolama utvrđeno da se u pojedinim poslovnim objektima ne sprovode sve naložene i predložene mere. Za utvrđene nedostatke protiv odgovornih lica biće izrečene kaznene mere.

INSPEKCIJSKI NADZOR I KONTROLA SPROVOĐENjA PREDLOŽENIH I NALOŽENIH MERA U POSLOVNIM OBJEKTIMA SE NASTAVLjA.

Kolubarski Info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *