Uz jubilej određena lokacija za novu zgradu Gradske biblioteke

Pre nekoliko dana Valjevo je prigodnom svečanošću obeležilo veliki jubilej knjige – 150 godina od osnivanja prve Čitaonice, preteče današnje biblioteke „Ljubomir Nenadović“.

Iako raspolaže sa bogatim fondom od 120 hiljada knjiga Biblioteka ni do danas nije rešila problem trajnog smeštaja. Umesto toga selila se nekoliko puta sa jedne na drugu lokaciju.

Odlukom Skupštine Grada, na sednici održanoj prošlog petka, odbornici su se izjasnili o budućoj lokaciji za zgradu Biblioteke. To je prostor pored korita reke Kolubare, u parku koji je tu privremeno izgrađen, na prostoru gde se nekada nalazila stočna pijaca. Naspram buduće zgrade već se nalazi zdanje Centra za kulturu.

Valjevo je u proteklim decenijama nekoliko puta pokušavalo da reši problem trajnog smeštajnog prostora za biblioteku, ali mu to nije polazilo za rukom, pre svega zbog nedostatka novca u gradskoj kasi.

Očekuje se da će se bar sada, kada je određena trajna lokacija, u budžetu Grada Valjeva naći novca i za ovu investiciju. Naravno, to neće biti dovoljno bez pomoći da gradnja zgrade površine oko 4 hiljade kvadratnih metara počne. Zato određivanje lokacije treba shvatiti kao prvi korak u rešavanju ovog problema, kako se na Grad i njegovo rukovodstvo ne bi bacala anatema, što je nedavno uradio Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu, rekavši da sve dvoumio da li na svečanost u Valjevu ponese ciglu u nameri da je ugradi u temelje nove zgrade Biblioteke ili da je baci na gradsko rukovodstvo zato što nije do sada izgradilo novu „kuću za knjige“.

 

J. Stojić / Kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *