Volonteri u akciji uređenja Gradca

„Šta nam teško“ je naziv volonterske akcije, koja je održana u Valjevu, a u okviru koje je više od 100 volontera iz čitave Srbije pomagalo u čišćenju i ulepšavanju reke i obale Gradca. Ova akcija je deo velikog projekta “Mladi su zakon”, koju su podržali Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Ambasada Kraljevine Švedske u Beogradu, Mladi istraživači Srbije, Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“ i grad Valjevo.

volonterska akcija sta nam tesko gradac 2019
Foto: Željko Bošković

Partner u Valjevu je Ekološko društvo „Gradac“, upravljač Zaštićenog prirodnog dobra klisure reke Gradac, koji je sa volonterima organizovao akciju uređenja od Šarenog platna do izvora Gradca. Vredno se radlilo na pravljenju kamene brane, krčenju korova, farbanju tabli i stolova koji će kao odmorišta biti postavljeni u Zaštićenom prirodnom dobru klisure reke Gradac.

dejan bogojevic i joakim vern
Foto: Željko Bošković

Učesnici akcije su najpre posetili Društvo istraživača, u okviru proslave njihovog jubileja – 50 godina rada. Akciju je podržalo Ministarstvo omladine i sporta, čiji je državni sekretar Darko Stanić boravio u Valjevu. Učesnike skupa je pozdravio zamenik ambasadora Kraljevine Švedske Joakim Vern, a u ime grada Valjeva, član Gradskog veća Dejan Bogojević.

volonterska akcija sta nam tesko gradac 2019
Foto: Željko Bošković

Tanja Petrović, izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije je rekla da su ovom akcijom postavljena dva cilja. Jedan je vezan za priznavanje i prepoznavanje volonterskog rada mladih, a drugi je želja da se skrene pažnja javnosti na ogromne izazove sa kojim se Srbija suočava kada je u pitanju zaštita životne sredine.

volonterska akcija sta nam tesko gradac 2019
Foto: Željko Bošković

Ostale vesti možete pročitati ovde.

2 Komentara

  1. Budućnost
    October 25, 2019 - 1:28 pm

    Bruka!
    Neka dođu volonteri da očiste ulice, domove zdravlja, bolnice, parkove, neka prazne kante…

    Dokle više zamajavanja, Tita nema odavno… Mora se znati ko šta radi i ko treba u kontinuitetu da održava određene lokacije i ustanove. Dosta više lične promocije na takozvanoj akciji i volontiranju. Da volontiraju mogu samo oni koji imaju dobre plate i dosta slobodnog vremena. Kako vas nije sramota da pišete o promociji volonterizma?

    Reply
  2. Budućnost
    October 26, 2019 - 10:41 am

    Ухватили сте ове добре људе из Шведске да вам подрже тобоже акцију како би се ви сликали са њима и приказали да нешто доприносите друштву. У ствари ви учествујете у тровању друштва и система којег не можемо да успоставимо због таквих акцијаша. Очистимо једном и онда поново смрад и јад…
    Питајте како се и ко одржава природу и одређене површине у Шведској па ће вам бити јасно све. Зна се ко одржава паркове, јавне површине…, а не од акције до акције.
    Брука.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *