Posle karte plodnosti počinje „lečenje“ poljoprivrednog zemljišta

Grad Valjevo je jedan od retkih u Srbiji koji je uradio kartu plodnosti zemljišta pre nepune dve godine. Analize su pokazale da znatne površine zemljišta imaju veliku kiselost što se odražava na visinu prinosa ratarskih i povrtarskih useva, a posebno prinosa u voćarstvu po čijoj je proizvodnji ovaj karaj poznat. Visoka kiselost, takođe, utiče na mogućnost gajenja pojedinih vrsta voća, a ako se ono i posadi – zasadi se brzo suše.

– Da bi popravili plodnost zemljišta, odlučili smo se da primenimo jednu od agrotehničkih mera – kvalifikaciju zemljišta, pre svega na imanjima registrovanih domaćinstava. Pozvali smo u pomoć i stručnjake iz Poljoprivredne stručne službe u Valjevu kojima smo poverili ispitivanje zemljišta. Na osnovu tih rezultata odobravaćemo potrebne količine sredstava za neutralisanje kiselosti zemljišta, kaže dipl. inž. Nikola Radojičić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva.

Saznajemo da je poziv zemljoradnicima već upućen kako bi se spremno dočekala jesenja sadnja voća i setva jer sredstva koja se koriste za kalcifikaciju zemljišta moraju da se upotrebe pre početka ovih radova. Za ove potrebe grad Valjevo je u ovoj godini izdvojio u budžetu pet miliona dinara i ona će se koristiti za nabavku sredstava za popravku zemljišta koja će se zemljoradnicima davati besplatno.

Foto: kolubarski.info

Interesovanje za ovu agromeru nailazi kod proizvođača na veliko interesovanje pa će se, verovatno, sredstva za nabavku povećavati.

Stručnjaci su mišljenja da je do povećane kiselosti poljoprivrednog zemljišta došlo, pored ostalog, i zbog prekomerne i nekontrolisane upotrebe mineralnih đubriva i sredstava za zaštitu bilja. Kvalitet zemljišta bi bio znatno bolji kada bi se umesto mineralnih koristila organska đubriva, ali nažalost nema ih dovoljno jer se znatno smanjio stočni fond.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *