Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan.

U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg je održana sveta liturgija i osvećenje vode, a zatim se veliki broj Valjevaca priključio litiji do Berkove brane na reci Gradac. Časni bogojavljenski krst u vodu Gradca spustio je protonamesnik Filip Jakovljević, arhijerejski zamenik vladike valjevskog Milutina, sa bratstvom i pripadnicima Vojske Srbije, a istovremeno su pušteni beli golubovi.

Ni hladna voda, ni niska temperatura, tek koji stepen iznad nule, nisu uticali na takmičare i posetioce da se u velikom broju okupe na reci Gradac.

Do časnog krsta prva je doplivala 33-godišnja Milica Perinčić iz Valjeva, medicinska sestra zaposlena u Službi anastezije Opšte bolnice Valjevo.

Više od 40 takmičara učestvovalo je u Bogojavljenskom plivanju, a plivalo se 33 metra u čast i spomen na Hristove godine života na zemlji do vaskrsenja.

Među učesnicima bile su i dve dame, Radica Munjić, koja je 2016. godine prva doplivala do Časnog krsta i ovogodišnja pobednica Milica Periničić.

Ova tradicionalna duhovno-sportska manifestacija Bogojavljensko plivanje za Krst časni u Valjevu se održava od 2010. godine.

casni krst gradac 4

casni krst gradac 1

casni krst gradac 2

casni krst gradac 3
Plivanje za Časni krst na reci Gradac © Željko Bošković

V.K.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *