Badnji dan u Valjevu

Danas, na Badnji dan u Valjevu je predpraznično raspoloženje. Redovi dugi ispred vrata trgovina veliki broj građana čeka u redu da bi kupili za današnju posnu trpezu, dominantna su slika u Valjevu na Badnji dan, budući da mnogi sugrađani još nisu pripremili sve za najveći hrišćanski praznik.
Pune pijace badnjaka, žita u saksijima i venaca napravljenih od hrastovog lišća simbol su ulaska u božićne praznike Badnjeg dana, kao i samog Božića.
Cena badnjaka varira od 50-200 dinara, dok se žito u saksiji može naći po ceni od 50 ili 100 dinara, kao i venci.
S obzirom na to da se za Badnji dan posti, na mnogih tezgama se može naći šaroliko suvo voće. Najčešće suvo voće koje se kupuje pred božićne praznike su šljive, kajsije, urme, smokve. Cena suvog voća je oko 50 dinara za 100 grama, a na tezgama je moguće izabrati pojedinačno voće ili sve zajedno upakovano u kesicu.
U valjevskim pravoslavnim hramovima večeras će se služiti liturgije i paliti badnjaci, čime se obeležava Badnje veče i najavljuje najradosniji hrišćanski praznik – Božić.


Kako običaji nalažu, za Badnji dan muški članovi porodice rano ujutru odlaze u šumu na seču badnjaka, zatim ga domaćin unosi u kući, a kasnije mu se prilaže i malo žitarice, kukuruza, žita i slame za koju se smatra da je simbol zdravlja i mladosti.
Običaj je da za Božić položajnik rano ujutru dolazi u kuću domaćina i pozdravlja ga sa “Hristos se rodi” na šta mu on uzvraća “Vaistinu se rodi”. Položajnik po badnjaku udara žaračem ili granom dok izgovara “kolko varnica toliko parica, kolko sreće toliko i zdravlja” i drugim željama koje se tiču sreće i zdravlja, za celu godinu. Takođe, rano ujutru, na prazan stomak, poželjno uzeti dren kako biste, kako običaji kažu, bili zdravi tokom cele godine.

 

Novinar Vesna Kudić

Fotografije © Željko Bošković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *