Obeležen veliki jubilej, sedamdeset godina Šahovskog kluba „Sveti Nikolaj“

Danas je u Valjevu nizom manifestacija obeležen veliki jubilej, sedamdeset godina Šahovskog kluba „Sveti Nikolaj“ i 138 godina organizovanog igranja šaha u Valjevu.
Tim povodom u Valjevskoj gimnaziji održana je Svečana akademija na kojoj je bilo reči o početku igranja šaha u Valjevu i organizovanom šahovskom životu.
Osamdesetih godina 19 veka u jednom malom mestu kakvo je bilo naše Valjevo šah je postao zanimljiva i masovna igra.Najveće zasluge za to pripadaju najvećem srpskom i svetskom čoveku čika Ljubi Nenadoviću neumornom svetskom putniku, putopiscu, pesniku, pisacu koji se konačno skrasio u valjevo 80- tih godina 19. veka i doneo u Valjevo prvu šahovsku garnituru kupljenu u Nemačkoj.To vreme se računa kao početak šahovskog života u Valjevu i odvijao se uglavnom po kafanama.Ratovi na našim prostorima početkom dvadesetog veka a pogotovo Prvi svetski rat malo su ukočili šahovski život u Valjevu , koji je ponovo oživeo 30-ih godina . Godine 1929. je osnovan prvi šahovski klub, tako da se šah vraća u svakodnevni život Valjevaca. Osnivač je bio advokat i poslanik Ustavotvorne skupštine Petar Marković i smatra se jednim od najzaslužniji za razvoj šaha u Valjevu.U tom periodu zabeleženo je da se šah počeo igrati i u selima u okolini Valjeva.Prvo prvenstvo Valjeva u šahu održano je u kafani preko puta „Granda“ i na njemu su učestvovali najbolji šahisti Valjeva. Završetkom Drugog sv.rata počinje prava ekspanzija šaha u Valjevu ali i u celoj Jugoslaviji, a nosioci šahovske aktivnosti u prvim posleratnim godinama u našem gradu su bili Živko Tešić,Mika Vesić,Slobodan Aksentijević,Milorad Mitrašinović,Momčilo Gvozdenović, Dragoljub Nikićević,Voja Lazarević,Čeda Nikolić,Dragan Stefanović i mnogi drugi. Godine 1950. klub je proglašen za najbolji u Srbiji, a 1953. klub se prvi put plasira u Prvu ligu.Kao veliki šahovski radnicu u klubu su se istakli Slobodan Aksentijević,Zdravko Lazić,Antonije Purić,a posebno Momčilo Gvozdenović koji je svojim radom u klubu stekao reputaciju koja ga je dovela i do mesta predsednika Šahovskog saveza Srbije. Angažovanje prof. Boška Đukanovića kao aktivnog člana kluba stvaraju se uslovi za postizanje najvećih rezultata kluba , povratak u Prvu ligu Srbije .Godine 2006. Valjevo postaje pravi šahovski centar, a najveće zasluge za to pripadaju počasnom predsedniku dr.Đukanoviću kao čoveku koji je cenio najveće domete, učinio je da klub ostvari istorijski značajne rezultate.Tako je klub osvojio Kup Srbije 2007., a iste godine organizovan i najveći turnir u istoriji grada na kome je pored 9 velemajstora učestvovao i po mnogima najuspešniji svetski prvak u šahu Anatolij Karpov. Od tog turnira Karpov je postao stalni član Valjevskog šah kluba koji od tog vremena nosi ime Valjevski šah klub Sv.Nikolaj Srpski.
Planovi kluba u budućem periodu vezani su za osvajanje novih titula državnog prvaka ali i pokušaju da se klub ponovo dokaže sa boljim rezultatima i na Evropskoj šahovskoj sceni sa prof.Boškom Đukanovićem i sa celokupnom lokalnom zajednicom svi planovi su ostvarljivi.
Karpov je sa petnaest valjevskih šahista odigrao revijalnu simultanku u hotelu „Grand“. Najmlađa učesnica turnira Ana LJubičić ide u treći razred osnovne škole i jedna je od šahovskih nada ovog grada, a među igračima našle su se i dve sportske legende — fudbaler Dragoslav Šekularac i košarkaški trener Vlade Đurović.
Karpov je počasni građanin Valjeva, a juče mu je Eparhija valjevska uručila orden Svetog Vladike Nikolaja.
Povodom rođendana šaha, u valjevskom Centru za kulturu održan je i poklon koncert. Nastupali su legendarna „JU grupa“, aktuelni srpski pop-rok sastav koji je potekao iz Valjeva „Neverne bebe“ , Zoran Jevremović i grupa „Grafiti“.

Obeležen veliki jubilej, sedamdeset godina Šahovskog kluba „Sveti Nikolaj“

VK

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *