Ministar Nedimović: Daćemo podršku poljoprivrednicima na teritoriji Valjeva

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je pre posete Festivalu duvan čvaraka, razgovarao sa gradonačelnikom Valjeva dr Slobodanom Gvozdenovićem i rukovodstvom grada, kao i poljoprivrednicima iz valjevskih sela o mogućnostima podrške Ministarstva za prelazak na organsku proizvodnju hrane.

 

„Imali smo jedan kvalitetan i koncizan razgovor sa ministrom poljoprivrede, gde su iz prve ruke izneti problemi poljoprivrednih proizvođača iz Stava, Pričevića i Poćute, koji su uglavnom povezani sa zadrugarstvom i ponovnim pospešivanjem zadrugarstva u Srbiji. Dobili su informacije iz prve ruke, odredili smo rokove i zadatke iz prve ruke, koji treba da mi, kao lokalna samouprava, uradimo. Nadamo se da će naš pilot projekat koji smo ovde definisali u selu Poćuta, zaživeti sledeće godine i da ćemo imati pravi rezultat ove posete i svega što smo do sada radili“, rekao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Ministar Nedimović se zahvalio ljudima iz Valjeva i sela Poćute na jednoj stvari, za koju je rekao da je revolucija u načinu razmišljanja.
„Oni su izabrali vrstu proizvodnje, a to je organska proizvodnja voća koja je sada trend i na tržištu postoji dosta zahteva za tim. A u Srbiji na mnogo mesta to može da se radi, a ljudi se teško odlučuju. Lokalna samouprava je prepoznala ovo kao njihovu aktivnost, koja je jako važna i pomoći će im u tom delu, a mi ćemo pomoći u pogledu sertifikacije. Jer vrednosti koje se prave kroz konvencionalnu proizvodnju i kroz organsku u vidu prodaje, jer cena zna da bude i dva, tri puta veća za isti kilogram robe, put je kojim treba da idu svi. Iz prostog razloga, takva je tražnja za kupinom, malinom na tržitu Zapadne Evrope. Prošlo je ono zlatno vreme kada se samo tražila kvalitetna roba, zahtevi kupaca se menjaju i mi moramo da pratimo trend onoga što je trend na tržištima na kojima isporučujemo našu robu. Sa druge strane, jako je važno da razvijemo naš sistem subvencija u oblasti organske poljoprivrene proizvodnje i jedan od glavnih zadataka.


Ministarstvo poljopivede je da u godinama koje su ispred nas, pojačamo tu podršku, da ona ne bude samo veći iznos većih podsticaja po hektaru i litru, nego da uspostavimo novi sistem subvencija organske poljoprivredne proizvodnje, jer tržište zahteva tu robu i ne vidim razlog zašto ne bismo prešli na to. Ako ništa drugo, sve što je iznad 500 metara nadmorske visine, vrlo lako može da se transformiše. Naš zakon o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji je dosta liberalan i lako može da se ulazi u sve to. Mi ćemo i finansijski podržati i samo mogu da ohrabrim ljude koji žele da se bave ovom proizvodom“, istakao je ministar Nedimović nakon sastanka sa rukovodstvom grada i poljoprivrednicima iz valjevskih sela.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *