Danas se obeležava Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba je poseban dan za starije osobe širom sveta. U svetu i kod nas se obeležava 1. oktobra sa ciljem da se naglasi koliko je važno prilagoditi okruženje u kome živimo potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Tim povodom predstavnike Udruženja penzionera je danas primio u ime Gradskog veća i gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića prof. dr Miroljub Ivanović, član Gradskog veća. Prof. dr Ivanović je pozdravio prisutne i poželeo im dobrodošlicu. On je između ostalog istakao da grad Valjevo i Gradska uprava posebnu pažnju posvećuje starijim osobama i čine izuzetne napore na poboljšanju statusa penzionera. Nakon donošenja Zakona o ukidanju smanjenja penzija, a u nameri da Valjevo bude i ostane socijalno odgovoran grad, odbornici Skupštine grada Valjeva su usvojili Strategiju socijalne zaštite od 2018. do 2022. godine. U tom kontekstu za pomoć u kući za stare iz gradskog budžeta u ovoj godini je opredeljeno 11.000.000, 00 dinara za 160 starih lica.Takođe u okviru subvencije gradskog prevoza Grad je licima preko 65 godina života obezbedio besplatan prevoz. Preko Crvenog krsta Grad finansira narodnu kuhinju i to 500 obroka dnevno za najugroženije porodice. Uvedene su i penzionerske kartice, a takođe postoji i popust u SRC „Petnica“ gde cena ulaznice za bazen iznosi 250 dinara, a za penzionere je 170 dinara.

Neophodno je istaći da je udeo osoba starijih od 60 godina u porastu i da se taj trend nastavlja sa jedne strane usled opadajućeg nataliteta, a sa druge strane usled povećanja dužine životnog veka.
Praznik je po prvi put obeležen 1. oktobra 1991. godine. Praznik se obeležava podizanjem svesti o problemima s kojima se suočavaju stariji. To je takođe i dan kada se vrednuju doprinosi starijih ljudi u društvu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *