„Daj pedalu raku“ u Valjevu

„Daj pedalu raku 2018“ je manifestacija koja je danas održana u Valjevu, kao i u 20 gradova u Srbiji. O prevenciji, zdravim stilovima života, lečenju, kao i o životu posle raka, govorili su zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković, dr Aleksandra Milutinović, načelnica Odeljenja za onkologiju Opšte bolnice u Valjevu, dr Vesna Banović iz ovog odeljenja, Slavica Filipović iz Patronažne službe Doma zdravlja, Nikola Savić, nastavnik zdravstvene nege u Medicinskoj školi, Snežana Marinković iz Zavoda za javno zdravlje, Aleksandar Tomić iz Crvenog krsta Valjeva.

Zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković je rekao da se treba boriti, jer što se više borite, veći su vam izgledi.

„“Ja sam svojoj doktorici rekla, neka učini šta god je potrebno, jer imam dvoje dece i ako moram birati između toga hoću li živeti pet ili trideset godina, ja biram trideset godina, reči su žene, a pored nje i njenoj majci i sestri rak je otkriven prekasno, kada više nije bilo pomoći.“ Cilj nam je da ovakvih sudbinskih reči, bude što manje. Rak je izlečiv, u 90 % slučajeva kada se na vreme otkrije. I na kraju, mnogi će se zapitati zašto je ovaj mali anđeo pored nas. Zbog njih živimo i stoga se potrudimo da rak u Srbiji postane izlečiv“, poručio je dr Živković.
Načelnica Onkologije valjevske bolnice Aleksandra Milutinović nalazi se ovde zajedno sa volonterima Društva za borbu protiv raka mladi volonteri vršnjački edukatori, kao i dr Vesna Banović, koleginica takođe iz Onkološke službe.

„Ja sa mojim kolegama dr Vesnom Banović i dr Zoranom Živkovićem sa kojima i radim u istoj službi mogu reći da smo raspoloženi i sa željom da utičemo na svest i savest ljudi koliko je bitno da promene koje uočimo, i prepoznamo na vreme, da se i jave na vreme i samim tim rešimo neki problem zajedničkim snagama i na kraju izlečimo tu bolest o kojoj danas svi pričamo. Priču naravno moramo podržati i sa nekim našim mladim ljudima koji će stasati i donositi budućim generacijama a to su naši volonteri koji su vršnjački edukatori iz Društva za borbu protiv raka i oni se svim snagama i aktivnostima trude da prenesu svoje znanje na vršnjake i na što širu populaciju“, rekla je dr Aleksandra Milutinović.

Dr Vesna Banović je istakla da je oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke, a mart mesec je mesec borbe protiv karcinoma, pa je predložila da se nešto slično ovome organizuje u mesecu martu kako bi mogli da učestvuju i ostali pacijenti. Istakla je da je njeno iskustvo veliko, da se ne treba bojati, da treba doći na vreme kod doktora i prihvatiti sve što je potrebno za lečenje a u tome će potvrditi i pacijentkinje koje su danas ovde prisutne, koje normalno žive i rade.

Značajni su bili i razgovori sa dvema pacijentkinjama, našim hrabrim sugrađankama koje su preživele rak dojke- Oliverom Brdarević i Vesnom Matić.

U podne su mlade biciklistkinje BK „Boba“ iz Valjeva sestre Gala, Nika, Zoja Ratković i Tara Čulić podigle zastavu manifestacije „Daj pedalu raku“, koja će u parku Pećina stajati tokom oktobra, kada se obeležava mesec borbe protiv raka.

Učenica 3. godine Valjevske gimnazije Doroteja Vuković odrecitovala je pesmu Vaska Pope „Pre igre“.

Volonteri Kancelarije za mlade, vršnjački edukatori Društva za borbu protiv raka, kao i sportisti Valjeva, okupljeni oko Sportskog saveza Valjeva doprineli su da se sa današnje manifestacije da jaka poruka građanima o tome da je zdravlje najvažnije i da ga moramo čuvati.

Ženski centar „Milica“, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije organizovao je četvrti put za redom u Srbiji, a prvi put u Valjevu manifestaciju „Daj pedalu raku“.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *