Počinje Dečja nedelja u Valjevu

Tradicija obeležavanja Dečje nedelje u svetu i kod nas veoma je duga. Dečja nedelja se tradicionalno održava u prvoj sedmici oktobra, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na potrebe i prava dece i mladih u porodici, društvu i lokalnoj zajednici. Ciljevi Dečje nedelje su skretanje pažnje najšire javnosti na prava dece, ukazivanje na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti i ostvarivanju prava dece.

Ovogodišnja Dečja nedelja u Valjevu održaće se od prvog do sedmog oktobra. Budžetom Grada obezbeđena su sredstva u iznosu od 240 hiljada dinara, a celokupni budžet manifestacije je 320.928,00 dinara. Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju posebnih iznosa koji se plaćaju za vrme trajanja Dečje nedelje i to na svaku prodatu voznu kartu u međumesnom i međunarodnom saobraćaju, poštansku pošiljku u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, prodatu ulaznicu za pozorište, bioskop, sportske priredbe i svaki nosač zvuka sa snumljenim sadržajem.

Predsednik Odbora za utvrđivanje i sprovođenje gradskog programa aktivnosti za vreme trajanja „Dečje nedelje“, Dejan Bogojević član Gradskog veća, izjavio je novinarima na današnjoj konferenciji da je ponosan na bogat program ovogodišnje manifestacije i na konstruktivan rad samog odbora.

„Tradicionalno se svake godine Dečja nedelja organizuje u prvoj nedelji oktobra a ove godine je od prvog do sedmog. Moto ovoogodišnje Dečje nedelje je „Moje je pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja“. Pred nama je zaista bogat i kvalitetan program koji smo zajednički na sastancima utvrdili. Dosta pojedinaca, dosta organizacija, ustanova kulture i škola se prijavilo da učestvuje ove godine na ovom zanimljivom i pre svega lepom događaju. Zaista smo zadovoljni brojem prijava koje su stizale a i onim finalnim delom, tj programom koji će biti centralni deo Dečje nedelje. Ove godine škola domaćin je OŠ „Milovan Glišić“ iz Valjevske Kamenice u kojoj je prvog oktobra u 10 časova svečano otvaranje Dečje nedelje. Ono što bih ja izdvojio iz bogatog programa je poklon predstava „Nesrećna Kafina“ koja će se odigrati u ponedeljak prvog oktobra. Ovogodišnji program je bogat edukativnim, zamnimljivim, takmičarskim i sportskim dešavanjima. Napomenuo bih da ove godine imamo jednog zaista valjanog dečjeg pesnika, Dejana Aleksića, koji će se družiti sa učenicima od prvog do šestog razreda trećeg oktobra od 12 časova, u organizaciji Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“. Takođe treba napomenuti i izložbu dečjih radova u Centru za kulturu, tradicionalno dobro posećenu“, istakao je Bogojević.

„ Zahvalila bih se celom organizacionom odboru na poverenju da naša škola ove godine bude škola domaćin. Mi kao domaćini pripremili smo prigodan program za otvaranje Dečje nedelje, koji će početi predstavom naših učenika pod nazivom „Potraga za srećom“. Nakon toga sledi dosta igre i pesme, kako u izvođenju hora učenika naše škole, tako i folklorne sekcije koju vodi KUD „ Đerdan“ iz Valjeva. U školskom dvorištu tog dana se može pogledati izložba dečjih radova i odeljenski štandovi na temu „Da živimo srećno i zdravo“. Kroz izložbu i štandove hteli smo da pokažemo koliko mi negujemo zdrave stilove života, koliko nam je bitan prijateljski odnos, kao i međusobno uvažavanje svih nas. Svake godine Dečju nedelju tradicionalo počinjemo molebanom koji će služiti sveštenici valjevskog i kameničkog kraja zajedno sa veroučiteljem škole. Učenici prvog razreda posadiće u toku dana drvo generacije, koje tokom daljeg školovanja posebno neguju i održavaju jer je to njihovo drvo. Cele sedmice u školi, kako i na nivou Grada biće raznovrsnih edukativnih radionica i igara zabavnog i takmičarskog karaktera, likovnih i muzičkih sadržaja, a sve u saradnji sa drugim ustanovama i ostalim školama“, rekla je direktorka škole domaćina, Danijela Marković.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *