Najavljena 13. „Ovčarska izložba“ u Pričeviću

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljena je 13. po redu „Ovčarska izložba“ u Pričeviću. Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za nedelju 16. septembra u 12 časova kod Osnovne škole u Pričeviću.
Direktor preduzeća „Agrorazvoj-Valjevske doline“ Bojan Bošković najavio je predstojeću manifestaciju očekujući veliki broj posetioca i zaljubljenika u ovčarstvo i jagnjeće pečenje.
„ Preduzeće „Agrorazvoj-Valjevske doline“ iz sredstava Programa podsticaja poljoprivrede grada Valjeva za 2018. godinu organizuje ovčarsku izložbu u Pričeviću. Pored ovčarske izložbe biće i propratne manifestacije koje po značaju nisu manje važne od ovčarske izložbe. U saradnji sa MZ Pričević biće organizovan „Festival jagnjećeg pečenja“, jer se prošle godine pokazao kao pun pogodak i selo Pričević prepoznato je kao centar jagnjećeg pečenja. Pored pripreme pečenja biće i takmičenje u pripremi gulaša od jagnjećeg mesa. Po informacijama koje smo dobili Medicinsko selo koje je održano na prošlogodišnjem festivalu je jedno od boljih medicinskih sela, kada je negde oko 300 meštana pregledano. Iako je preduzeće „Agrorazvoj-Valjevske doline“ nosilac celokupne organizacije ovčarske izložbe, manifestacija ne bi bila na ovom nivou bez pomoći Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo po pitanju odabira grla, Turističke organizacije po pitanju izložbenog i prodajnog prostora. Takođe moramo pomenuti ljude iz Mesne zajednice koji ove godine aktivno učestvuju u pripremi prostora i u organizovanju „Festivala jagnjećeg pečenja“, kao i „Dom zdravlja“ koji nam izlazi u susret organizacijom Medicinskog sela. Interesovanje je znatno veće u odnosu na prošlu godinu što se tiče same izložbe i samog „Festivala jagnjećeg pečenja“. Biće oko 300 grla na izložbi, oko 35 izlagača, a što se tiče „Festivala jagnjećeg pečenja“ imamo prijavljeno 55 učesnika“, istakao je Bošković.
„Pre svega bih želeo da pohvalim lokalnu samoupravu koja je i ove godine prepoznala važnost jedne ovakve izložbe, pre svega kao promociju svojih mera u ruralnoj politici a takođe ova izložba će pokazati dugogodišnji rad Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Valjevo na terenu, u radu sa odgajivačima i u promociji ove rase ovaca kao značajne za naš kraj. Imajući u vidu prošlogodišnji uspeh i napore koje smo ove godine učinili, smatram da će biti jedna od najvećih izložbi ovaca u Srbiji ovog tipa. Poljoprivredna i savetodavna stručna služba Valjevo je u okviru svoje nadležnosti za ovu 13. tradicionalnu izložbu ovaca sjeničke rase obišla celokupan teren Kolubarskog regiona i zajedno sa osnovnim odgajivačkim organizacijama odabrala negde oko 50 ogdajivača. Od tih 50 odgajivača selekcijom smo došli do 35 najboljih ljudi koji su se svojim radom i svojim grlima plasirali na jednu ovakvu izložbu. Stručni deo službe je zajedno sa stručnjacima iz „Agrorazvoja“ obišao teren i odabrano je 300 grla, najreprezentativnijih na ovom prostoru. Oni će biti izloženi u šest kategorija“ , rekao je Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo.
U okviru Medicinskog sela meštani će moći da urade preglede kod lekara opšte medicine, kardiologa, otorinolaringologa, kao i ultrazvučne preglede. Polivalentna patronažna služba vršiće kontrolu glikemije. Svi pregledi su besplatni za osigurano i za neosigurano stanovništvo.
Direktorka Turističke organizacije Valjevo, Ana Marković, istakla je da Turistička organizacija podržava sve manifestacije ovog karaktera i da će u nedelju aktivno učestvovati oko 30 izlagača prodajne izložbe sa proizvodima domaće radinosti i zimnice.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *