Održani 11. Dani kupine i zdravstvena manifestacija “Medicinsko selo”

Manifestacija “Dani kupine” koja se već tradicionalno obeležava, danas je po jedanaesti put održana u Stavama. Manifestaciju je u ime pokrovitelja, Grada Valjeva, otvorio gradonačelnik, dr Slobodan Gvozdenović. U okviru Kupinijade, održana je i zdravstvena manifestacija “Medicinsko selo” koja je imala za cilj bespaltno pružanje zdravstvenih usluga meštanima ovog sela.

dani kupine 2
Gradonačelnik Valjeva, dr Slobodan Gvozdenović na otvaranju Kupinijade © kolubarski.info

Jedanaesta po redu manifestacija “Dani kupine” danas je tradicionalno održana u selu Stave, nadomak Valjeva. Pokrovitelj manifestacije bio je Grad Valjevo, a organizatori su, pored meštana Stava, i FK Rakac, MZ Stave, OŠ “Ilija BIrčanin” Stave, TO Valjevo, Regionalna privredna komora Valjevo, Zavod za poljoprivredu Valjevo, JKP “Vidrak”, JKP “Vodovod”, Dom zdravlja Valjevo i Opšta bolnica Valjevo.

“Dobar dan i srećan Vam 11. po redu “Dan kupine”, rekao je gradonačelnik čime je ova menifestacija i zvanično otvorena. On je prisutnima poželeo da uživaju u ovoj manifestaciji uprkos lošem vremenu koje je prethodnih dana pogodilo ovo područje.

dani kupine 3
Folklorni ansambl KUD “Krušik” Valjevo © kolubarski.info

Na samom otvaranju menifestacije priređen je kulturno-umetnički program koji je započeo lepom i svima omiljenom narodnom igrom “Valjevka” koju je priredio KUD “Krušik” iz Valjeva, dok su u nastavku pristuni meštani mogli da uživaju uz narodnu pesmu “Bolna leži Anđelija mlada” u izvođenju solistkinje Nataše Ćelić, “Tri devojke zbor zborile” i “SInoć mi je dolazio Đorđe” u izvođenju grupe pevača ali i u Šopskim igrama koje je za prisutne izveo folklorni ansambl KUD-a “Krušik”.

Govoreći za portal KOLUBARSKI.INFO, gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović je istakao da je zadovoljan posećenošću imajući u vidu vremenske nepogode koje su prethodnih dana pogodile ovo područje i najavio obilazak najkritičnijih delova na teritoriji MZ Stave. Prema njegovim rečima, situacija u ovoj mesnoj zajednici nije idealna i postoji verovatnoća da će već sutra biti doneta odluka da se i na području ove mesne zajednice proglasi vanredna situacija. To će se, kako kaže, znati nakon održane naredne sednice Štaba za vanredne situacije koja će se najverovatnije održati sutra.

Predsednica MZ Stave, Ana Mladenović, takođe je istakla da je veoma zadovoljna današnjom posećenošću, naročito imajući u vidu obilne padavine prethodnih dana ali i to da je ovogodišnji rod kupine lošeg kvaliteta.  Ona je rekla da je to i glavni razlog zbog čega je otkupna cena kupine jako niska i iznosi svega 20 dinara po kilogramu, što je za proizvođače jako loše. Ona se osvrnula i na manifestaciju “Medicinsko selo” i rekla da je veoma zadovoljna zbog organizovanja ove manifestacije imajući u vidu da veliki broj meštana nema overenu zdravstvenu knjižicu te da im besplatni preventivni pregledi ove vrste i te kako znače.

ana mladenovic
Ana Mladenović, predsednica MZ Stave © kolubarski.info

Zdravstvena manifestacija “Medicinsko selo” u organizaciji Doma zdravlja Valjevo

U prostorijama Osnovne škole “Ilija Birčanin” u Stavama danas je u okviru Kupinijade održana zdravstvena manifestacija “Medicinsko selo”. Ova manifestacija imala je za cilj da se meštanima sela Stave pruže zdravstvene usluge u vidu besplatnih preventivnih pregleda. Ono što je značajno jeste da su preventivne preglede mogli da obave svi zainteresovani meštani bez obzira na to da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu ili ne. U okviru “Medicinskog sela” meštanima su na raspolaganju bili kako lekari opšte prakse tako i lekari specijalisti pa su tako zainteresovani mogli da obave specijalističke preglede kog kardiologa, gastroenterologa, ginekologa, ORL, očni pregled i pregled psihijatra, a pored toga na raspolaganju je bila i kućna nega, patronažna služba i služba hitne pomoći.

dr branka antic medicinsko selo stave 2
Dr Branka Antić, v.d. direktora Doma zdravlja u Valjevu © kolubarski.info

V.d. direktora Doma zdravlja Valjevo, dr Branka Antić, obilazeći ovu manifestaciju, rekla je da je zadovoljna odzivom meštana na preventivne preglede i da je u periodu od 8 do 13 časova broj pacijenata bio oko 150. Ona je navela da je ovo vrlo značajna manifestacija jer omogućava sugrađanima da na brz i jednostavan način obave željene preglede čak i ako nisu zdravstveno osigurani. Ona se zahvalila kompletnom medicinskom osoblju koje je učestvovalo u Medicinskom selu i poručila da će se nastaviti sa organizovanjem ovakvih manifestacija.

“Mi organizujemo Medicinsko selo u svim većim mesnim zajednicama koje obuhvataju ostala manja sela tako da su gotovo sva sela  na području opštine Valjevo pokrivena ovom manifestacijom jednom godišnje”, rekla je dr Antić i dodala da će se, ukoliko bude bilo potrebe, ovakve akcije održavati i češće.

Osvrćući se na vremenske nepogode koje su prethodnih dana pogodile područje grada Valjeva, dr Antić je rekla da je ambulanta u Brankovini usled velike količine vode prokisla i da će se vrlo brzo početi sa sanacijom.

“Najveći problem u Brankovini pravi deo reke Rabas koji vrlo često plavi, naročito u situaijama kada je jaka kiša, kao što je bio slučaj pre nekoliko dana”, izjavila je dr Antić. Ona je rekla da će Dom zdravlja rebalansom budžeta dobiti 1.200.000,00 dinara koji novac će biti utrošen za rekonstrukciju ove ambulante, a osim toga, prema njenim rečima, opredeljena su i sredstva za renoviranje krova Doma zdravalja u Valjevu.

Dr Zoran Živković, aktuelni zamenik gradonačelnika Valjeva, danas je takođe učestvovao u manifestaciji “Medicinsko selo” kao lekar u ultrazvučnom kabinetu.

“Što se tiče posećenosti, danas je kroz ovaj kabiinet prošlo oko 70 pacijenata sa patologijom koja je uobičajena za ovo područje i ovo vreme. Nova oboljenja u odnosu na prethodne godine nisu otkrivena, a promene koje su prisutne su uglavnom na digestivnom i uro traktu, dok je manjih promena bilo i na štitastim žlezdama što nije novo otkriće za naše područje”, rekao je dr Živković i dodao da u vezi daljih indikacija postoji samo nekoliko konsultacija, od čega jedna konsultacija hirurga i četiri urologa.

On je rekao i da ovo nije prva manifestacija na kojoj on učestvuje kao direktan učesnik i izrazio nadu da će ovakvih akcija biti i ubuduće, ne samo kada su u pitanju Stave, već i kada su u pitanju druga sela valjevskog kraja.

Upitan da, nakon dva meseca na funkciji zamenika gradonačelnika, prokomentariše saradnju sa svojim kolegom dr Slobodanom Gvozdenovićem, dr Živković je rekao da je ona sasvim korektna, na jednom kolegijalnom i poslovno-principijalnom nivou, i izrazio nadu da će tako i ostati.

dr zoran zivkovic 1
Dr Zoran Živković, zamenik gradonačelnika Valjeva
dr zoran zivkovic 2
Dr Zoran Živković tokom manifestacije “Medicinsko selo” © kolubarski.info
gvozdenovic antic stave medicinsko selo
Dr Slobodan Gvozdenović i Dr Branka Antić u obilasku manifestacije “Medicinsko selo” © kolubarski.info
dani kupine 4
Posetioci Kupinijade © kolubarski.info

dani kupina 33

dani kupina 22

dani kupina 44

dani kupina 11

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *